Home Ekonomija HGK: Vinjete bi donijele niz prednosti hrvatskom gospodarstvu

HGK: Vinjete bi donijele niz prednosti hrvatskom gospodarstvu

by Agencije

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) smatraju kako bi vinjete prijevoznicima donijele niz koristi i mogle biti gospodarski zamašnjak. Predsjednik Udruženja cestovnoga teretnog prometa pri HGK Darko Vukadinović pozdravlja mogućnost uvođenja vinjeta za autoceste koju je najavio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Vukadinović ističe kako su hrvatski teretni prijevoznici izravno zainteresirani za uvođenje takvog sustava naplate koji bi im donio niz koristi te povećao konkurentnost. Smatra da bi kvalitetna analiza teretnog prijevoza u Hrvatskoj dovela do primjenjivih zaključaka i smjernica o sadašnjem stanju djelatnosti te projekciji trendova u narednom srednjeročnom razdoblju. “To bi bio dobar temelj i za analizu opravdanosti uvođenja vinjeta za naplatu cestarina, odnosno projekcije kakve bi koristi od toga imala zajednica“, ističe Vukadinović.

Direktorica Sektora za promet i veze HGK Ljubica Herceg drži da je uvođenje vinjeta kvalitetan prijedlog koji će donijeti višestruke koristi kako za sustav autocesta u Hrvatskoj tako i za njegove korisnike. Uvođenje vinjeta povećalo bi prihode HAC-a ali i promet na autocestama. Istovremeno bi se rasteretile državne ceste, skratilo vrijeme putovanja i gužve na naplatnim kućicama te ubrzao protok vozila na autocestama, smatra ona.

Upozorava, međutim, kako stalnim korisnicima, hrvatskim građanima i profesionalnim prijevoznicima koji će imati godišnje vinjete, treba osigurati popuste kako bi ih se stimuliralo na korištenje. “Ovako koncipirani model dugoročno će smanjiti troškove prijevoza, povećati i olakšati kretanje putnika, prvenstveno dnevne migracije, te biti zamašnjak cjelokupnoga gospodarstva”, zaključuje Herceg.

Related Posts