HGK: Smjernice su postavljene, kako će se provoditi

Novi predsjednik Vlade RH Tihomir Orešković, pokazao je moderan i konkretan pristup, viziju te je stavio fokus na gospodarske probleme koji su pitanje svih pitanja za Hrvatsku.

Hrvatsko gospodarstvo je krhko i opterećeno velikim problemima. Javna uprava mora napokon provesti strukturne reforme i prilagoditi se onima koji su nositelji gospodarskog razvoja. Hrvatska gospodarska komora je pokazala na vlastitom primjeru da se može u kratkom vremenu učini puno, HGK je prvo „počistila u svom dvorištu“. To mora učiniti i javna uprava, na korist gospodarstva i čitavog društva.

Novu Vladu smo čekali predugo i ona nema vremena za „uhodavanje“ nego se već danas novoizabrani dužnosnici moraju baciti objeručke na posao. Sve sastavnice društva im u tome moraju pomoći, i HGK tu daje svoju punu potporu. Uvjeren sam da će premijer Orešković uspješno pilotirati ovim sastavom i, jednako tako da se, u slučaju zastoja na bilo kojoj razini, neće ustručavati raditi promjene.

Smjernice nove Vlade konačno postavljaju krajnje ciljeve oporavka nacionalne ekonomije i cijeloga društva. Riječ je o mjerama i potezima nove Vlade koje, bez sumnje, otvaraju mogućnosti bržeg i održivog razvoja hrvatskoga gospodarstva i imaju našu punu podršku, osobito zato što se u fokus, prije svega, stavlja gospodarski rast i rast standarda stanovništva, potom ozbiljna konsolidacija proračuna i u tom kontekstu zaustavljanja dinamičnoga rasta javnog duga, te efikasnost javnog sektora, poboljšanje poslovnog okruženja i konkurentnosti.

Kada je riječ o ulaganjima u energetiku i infrastrukturu to moraju biti ulaganja kojima će se postići optimalni rezultati i izbjeći „promašene investicije“. Prije svega, bitno je potaknuti investiranje privatnog sektora u proizvodnje koje povećavaju zaposlenost i izvoz te poboljšati apsorpcijski kapacitet korištenja fondova EU, jer nam fondovi EU postaju gotovo jedini izvor financiranja javnih investicija i potrebniji su nam nego ikada.

Ukratko, Smjernice su dobro postavljene, ali je osobito važno da se ozbiljno i s punom odgovornošću pristupi njihovoj realizaciji, jer su i prijašnje Vlade imale zacrtane Smjernice, Strategije, ciljeve, mjere itd, ali je izostala puna realizacija.

You may also like