HGK: Sloboda tržišnog natjecanja preduvjet je razvoja gospodarstva

Provodi li se u skladu s propisima, tržišno natjecanje donosi korist svima: potrošačima, poduzetnicima i čitavom gospodarstvu – zaključak je seminara „Zašto je usklađivanje sa Zakonom o zaštiti tržišnog natjecanja korisno za vašu tvrtku?“ održanog u organizaciji ICC Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore i AZTN-a u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Do povrede propisa tržišnog natjecanja najčešće dolazi zbog neznanja zaposlenika i njihove neupućenosti u te propise koji su zaista složeni te je zbog toga nužno educirati zaposlenike. Govoreći o važnost informiranja o pravilima tržišnog natjecanja u korist cijelog gospodarstva potpredsjednik HGK Josip Zaher naglasio je kako je cilj zaštite tržišnog natjecanja stvaranje jednakih uvjeta za sve poduzetnike na tržištu u skladu s postojećim pravilima. Poduzetnici, natječući se na tržištu kvalitetom, cijenom i inovativnošću svojih proizvoda i usluga, pridonose cjelokupnom razvoju gospodarstva. „Sloboda tržišnog natjecanja pokretačka je snaga tržišnoga gospodarstva i jedan od preduvjeta gospodarskog rasta“, smatra Zaher.

Predsjednik Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Mladen Cerovac govorio je o važnosti poštivanja propisa o zaštiti konkurencije jer ona osigurava pošteno tržišno natjecanje poduzetnika, potiče učinkovitosti, omogućuje potrošačima izbor, pomaže u snižavanju cijena, inovativnosti i kvaliteti proizvoda i usluga. „S druge strane nepoštivanje propisa o tržišnom natjecanju uzrokuju štete za gospodarstvo, uništava zdravu konkurenciju i dovodi do suprotnih učinaka kao što su visoke cijene, nedostatak inovacija i manji broj konkurenata. Poduzetnici koji krše propise o tržišnom natjecanju mogu biti kažnjeni s vrlo visokim kaznama, a za kršenja onih koji imaju obilježja kaznenog djela i kaznom zatvora“, zaključio je Cerovac.

Jedan od alata uz pomoć kojih je poduzetnicima olakšana prevencija i provođenje edukacija su priručnici o usklađenosti poslovanja poduzetnika s propisima o zaštiti tržišnog natjecanja. Kaarli Eichorn iz General Electric Company, prezentirajući opće priručnike ICC-a, naglasio je kako je za poduzetnike izuzetno važno osigurati provođenje zakona jer se na taj način otvaraju tržišta što dovodi do razvijanja tvrtki, ali i omogućava izbor potrošačima. Pri tom se radi o obostranom interesu vlade i poduzetnika. S njim se složila i Mirta Kapural iz AZTN-a naglašavajući kako je kršenje propisa o tržišnom natjecanju, zbog ostvarivanja dodatnih ekonomskih prednosti koje se ne bi postigle u uvjetima učinkovitog tržišnog natjecanja, pogrešna.

U sklopu panela o uspješnoj pripremi i provedbi programa usklađenosti, Boris Babić iz odvjetničkog ureda Babić&Partneri, smatra kako se zapravo radi o praktičnim pitanjima provedbe propisa tržišnog natjecanja s posebnim osvrtom na važnost poznavanja poslovanja, uloge unutarnjih pravila u tvrtki, specifičnosti u identifikaciji rizika, načinima na koji se obavljaju treninzi za zaposlenike te o monitoringu i unaprjeđenju programa koristeći praktično iskustvo tvrtki s panela.

You may also like

0 comments