HGK: Robni izvoz će rasti

Hrvatski je robni izvoz u prva četiri mjeseca ove godine, prema prvim procjenama, porastao za 10 posto, a iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) ocjenjuju da će ta stopa dodatno rasti do objave privremenih podataka, do kada će u izračun biti uključene i procjene o trgovini unutar Europske unije manje vrijednosti. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u utorak prve rezultate o robnoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom, koji pokazuju da je robni izvoz od siječnja do travnja ove godine prema istom lanjskom razdoblju povećan za 10 posto, dok je uvoz istodobno porastao 4 posto.

To predstavlja ubrzanje stopa rasta izvoza, ali i usporavanje rasta uvoza, s obzirom da je u prva tri mjeseca ove godine izvoz ojačao za 9,7 posto, a uvoz za 7,2 posto u odnosu na isto razdoblje 2014. Prema prvim rezultatima robne razmjene za prva četiri mjeseca ove godine, kažu iz HGK, vrijednost izvoza nastavlja rasti visokom dinamikom, dok je rast vrijednosti uvoza istovremeno usporen u odnosu na prva tri mjeseca. “No, kako u te podatke još nije uključena vrijednost tzv. robne razmjene ispod praga uključivanja, ove će stope do objave privremenih rezultata biti dodatno povećane, ali će i dalje vrijediti zaključak da izvoz raste znatno većom dinamikom od uvoza”, očekuju u HGK.

Prag uključivanja je vrijednost pojedine isporuke unutar Europske unije, koja se određuje posebno za svaku godinu, a za 2015. iznosi 1,8 milijuna kuna za primitke, odnosno milijun kuna za otpreme. Svaki poslovni subjekt čija godišnja vrijednost robne razmjene s ostalim članicama Unije prelazi taj prag postaje obveznik statističkog izvještavanja o robnoj razmjeni, dok se za manje iznose rade procjene. Prvi rezultati se tako temelje na podacima iz obrazaca kojima se ‘prijavljuje’ vanjska trgovina, a oni pokazuju da je Hrvatska u prva četiri mjeseca ove godine izvezla roba u vrijednosti 26,75 milijardi kuna, dok je uvoz premašio 44 milijarde kuna.

U prva četiri mjeseca ove godine izvoz u ostale zemlje članice EU rastao je po stopi od 12,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dosegnuvši 17,9 milijardi kuna. Izvoz u treće zemlje istodobno je uvećan 4,5 posto, na 8,87 milijardi kuna. Robni uvoz iz ostatka Unije, pak, u razdoblju od siječnja do travnja dosegnuo je 34,5 milijarde kuna i povećan je prema istom razdoblju lani za 7,7 posto, dok je u istovremeno uvoz iz zemalja izvan EU-a smanjen za 7,6 posto, na 9,5 milijardi kuna. Tako je manjak u vanjskotrgovinskoj razmjeni Hrvatske s inozemstvom na kraju travnja iznosio 17,26 milijardi kuna i bio je 4,1 posto manji nego krajem lanjskog travnja, dok je pokrivenost uvoza izvozom porasla za 3,3-postotna boda – s prošlogodišnjih 57,5 na 60,8 posto krajem travnja ove godine.

You may also like