HGK: Pouzdanje potrošača EU je na razini 2007. godine

Pouzdanje potrošača u Europskoj uniji promatra se putem anketa koje se provode na nacionalnoj razini u svakoj od zemalja EU, a rezultate objavljuje Europska komisija. Nominalni uzorak za navedenu anketu na razini Europske unije jest 40.000 ispitanika (za Hrvatsku 1.000), no efektivno je ta brojka obično manja za 20 – 35 posto. Pokazatelj pouzdanja potrošača jest broj koji predstavlja razliku postotka pozitivnih i negativnih odgovora.

Preliminarni pokazatelj pouzdanja potrošača na razini Europske unije u listopadu je ove godine iznosio -5,7 i bio je gotovo na jednakoj razini kao u rujnu (-5,6). Spomenuti pokazatelj pouzdanja potrošača u listopadu ove godine povoljniji je u odnosu na isti mjesec lani (-9,1) te znatno povoljniji u odnosu na listopad u nekoliko prethodnih godina.

Na kumulativnoj razini, odnosno u prvih deset mjeseci, taj je pokazatelj iznosio -3,8 u prosjeku, što je znatno povoljnije u odnosu na isto razdoblje lani (-7,1), odnosno nalazi se na istoj razini kao pred krizne 2007. godine.

Podaci po zemljama biti će dostupni za okvirno sedam dana, a trenutno raspoloživi podaci za prvih devet mjeseci u većini zemalja EU pokazuju poboljšanje pokazatelja, dok se pogoršanje bilježi samo u pet zemalja EU: Estonija, Mađarska, Austrija, Švedska (i dalje u plusu) i Ujedinjena Kraljevina (i dalje u plusu uz pogoršanje za samo 0,1 bod).

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Iako u posljednja dva mjeseca pokazatelj pouzdanja potrošača EU stagnira, ipak je situacija u tom pogledu znatno povoljnija tijekom ove godine, odnosno razina je tog pokazatelja približna onoj iz 2007. godine. To korelira s istodobno povoljnijim tendencijama kretanja osobne potrošnje.“

You may also like