HGK: Novi pravilnik o arbitraži uvodi i ubrzane arbitražne procedure

Novi pravilnik o arbitraži omogućuje brže, jeftinije i kvalitetnije rješavanje trgovačkih sporova te uvodi i mogućnost korištenja tzv. ubrzane arbitražne procedure, istaknuto je u utorak u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) na predstavljanju novog Pravilnika o arbitraži pri Stalnom arbitražnom sudištu HGK – Zagrebačka pravila 2015.  

Skupština HGK je novi pravilnik o arbitraži donijela u studenom prošle godine, objavljen je u Narodnim novinama (129/2015) i stupio je na snagu početkom prosinca prošle godine. Novi je pravilnik uveo i mogućnost provedbe arbitražnog postupka prema pravilima o ubrzanomu arbitražnom postupku, s ciljem da se zakonita odluka donese u što kraćem roku, točnije od tri mjeseca od dana podnošenja tužbe s minimalnim troškom za stranke.
Iz HGK ističu kako je predsjednik Stalnog arbitražnog sudišta pri HGK Mihajlo Dika kao najvažniju novost pravilnika naveo da će se trgovački sporovi poduzetnika sada moći riješiti, “u najboljoj varijanti u tri mjeseca, a u najdužoj u roku od šest mjeseci, dok je do sada taj proces u prosjeku trajao oko godinu i pol”.
Cijeli će se proces, objašnjava Dika, ubrzati i s obzirom da papirologija gotovo neće biti potrebna, komunikacija će biti elektronička, a postojat će strogi vremenski raspored radnji stranaka i arbitra.  Novi pravilnik omogućuje uz ostalo i da se pravorijek donose bez održavanja ročišta, bez saslušavanja svjedoka, da sporove sudi arbitar pojedinca kojeg utvrđuju stranke sporazumno u arbitražnom ugovoru ili prije podnošenje tužbe, navode uz ostalo iz HGK.
Prenose i objašnjenja profesorice zagrebačkog Pravnog fakulteta Aleksandre Maganić kako se pravila o ubrzanim arbitražnim postupcima primjenjuju u sporovima čija vrijednost predmeta spora ne prelazi sto tisuća eura, ali se stranke mogu dogovoriti i o većem iznosu. Osim bržeg postupka i trošak spora je niži od onih na sudovima, samim time jer nema troškova kamata i odvjetnika, istaknula je. Pomoćnik glavnog tajnika HGK za pravne poslove Branimir Kos istaknuo je kako je Komora  prepoznala koliko je bitno za hrvatsko gospodarstvo brzo i učinkovito rješavanje trgovačkih sporova, odnosno koliko je za gospodarstvenike važno riješiti spor u razumnom roku i ne čekati na pravomoćnu sudsku odluku godinama.
Komora i Stalno arbitražno sudište stoga su uveli jedinstvena postupovna pravila i mogućnost korištenja tzv. ubrzane arbitražne procedure (fast track arbitražu). Mnogi su naši gospodarstvenici  prepoznali prednosti rješavanja sporova putem arbitraže. Tako su primjerice pred Stalnim arbitražnim sudištem u zadnjih pet godina donesene odluke u više od 200  investicijskih sporova čija je ukupna vrijednost iznosila približno 2,5 milijardi kuna, objasnio je Kos.
Potpredsjednik HGK za međunarodne poslove i EU Želimir Kramarić rekao je i kako će Komora, uz jačanje rada i administrativnih kapaciteta, aktivnosti Stalnog arbitražnog suda i drugih pravosudnih institucija HGK prijaviti i na projekte koji će se financirati iz sredstava EU fondova. Po podacima koje je iznijela tajnica Stalnoga arbitražnog sudišta pri HGK Andreja Čavlina, u prošloj su godini pokrenuta 23 predmeta pred Stalnim arbitražnim sudištem u vrijednosti 67 milijuna eura, a lani je doneseno 30 odluka.
Od 2009. do 2015. godine bilo je 360 predmeta u vrijednosti 398 milijuna eura, a donesena je 301 odluka. Građevinskih sporova je bilo 57 u vrijednosti 150 milijuna eura. Sporovi s međunarodnim karakterom činili su 30 posto svih sporova, a u 75 posto su obje stranke bile trgovačka društva. Stranke su u pravilu birale arbitre s liste Stalnoga arbitražnog sudišta od 200 domaćih i inozemnih stručnjaka, a tek su u 14 slučajeva bili izvan liste, kazala je.

You may also like