HGK: Nominalni pad maloprodajnog prometa uslijed pada cijena

U rujnu je ove godine promet u trgovini na malo, prema izvornim podacima, realno bio 1,2 % veći u odnosu na rujan prošle godine. To je jedna od sporijih ovogodišnjih dinamika rasta maloprodajnog prometa, što je djelomično rezultat visoke baze, odnosno prošle godine ostvaren je gotovo najbrži godišnji rast (3 %) upravo u rujnu.

Maloprodajne cijene (cijene dobara bez električne energije i distribucije vode) u rujnu zabilježile su jednu od najbržih dinamika pada u ovoj godini, tj. bile su 1,6 % manje u odnosu na rujan prošle godine. Visoki godišnji pad cijena i visoka baza (1,9 % tj. najbrži rast nominalnog prometa u rujnu prošle godine) imali su snažan utjecaj na nominalni promet, koji je u rujnu ove godine bio 0,4 % manji, čime je prekinut uzlazni trend, koji je kontinuirano trajao od prosinca prošle godine. Strukturno, takva su kretanja rezultat zabilježenoga godišnjeg pada prometa u pet trgovačkih struka te rasta u ostalih pet.

S obzirom na udio u strukturi prometa, najveći utjecaj na kretanja u rujnu imao je rast prometa od 4,3 % u trgovačkoj struci „nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama“ koji je činio 37,7 % ukupnoga nominalnog prometa i pad prometa od 8,4 % u struci „motorna goriva i maziva“ (18,1 % ukupnoga nominalnog prometa). Rast prometa u struci „nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama“ djelomično je rezultat relativno niske baze (u rujnu prošle godine zabilježen rast od samo 0,9 %), dok je pad u struci „motorna goriva i maziva“ velikim dijelom rezultat pada cijena goriva.

Pored „motornih goriva i maziva“, godišnji je pad nominalnog prometa zabilježen i u trgovačkim strukama „računalna oprema, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satovi i nakit i ostala trgovina na malo u specijaliziranim prodavaonicama“ -8,8 % (pet mjeseci kontinuirani pad), „ostala trgovina na malo izvan prodavaonica“ (dva mjeseca pad) -8 %, „motorna vozila, dijelovi i pribor za motorna vozila, motocikli i dijelovi“ (uglavnom oscilatorna kretanja) -2,1 % i „specijalizirane prodavaonice živežnim namirnicama“ -1,5 % (od travnja kontinuirani pad).

U trgovačkoj struci „audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo“ od rujna prošle godine, tj. gotovo godinu dana, bilježio se najbrži rast nominalnog prometa, no u rujnu ove godine godišnji je rast iznosio samo 0,6 %, a izvjesno je da će dinamika kretanja, zbog visoke baze, biti blaga i u narednim mjesecima. Pored navedenih, godišnji rast u rujnu zabilježen je i u strukama „ostale nespecijalizirane prodavaonice“ (4,9 %), ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi“ (3,2 %) i „tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi“ (0,7 %).

U prvih devet mjeseci ove godine nominalni je promet, prema izvornim podacima, bio 1,1 % veći u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Takva kretanja rezultat su povećanja prometa u pet struka: „audio i video oprema, željezna roba, boje i staklo, električni aparati za kućanstvo, namještaj i drugi proizvodi za kućanstvo“ 9,8 %, „nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama“ 5 %, „ljekarne, medicinski i ortopedski proizvodi, kozmetički i toaletni proizvodi“ 3 %, „ostale nespecijalizirane prodavaonice“ 2,9 % i „tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi“ 1 %.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Promet u trgovini na malo u rujnu ove godine bio je realno veći za 1,2%, ali i nominalno manji za 0,4% u odnosu na isti mjesec lani. Nizak realni rast i pad nominalnog prometa djelomično su rezultat visoke baze, odnosno u prošlogodišnjem rujnu su zabilježene gotovo najviše stope rasta u toj godini. Unatoč rujanskom padu, u prvih devet mjeseci ove godine još uvijek se bilježi rast nominalnog prometa.“

You may also like