HGK: Hrvatska na putu prema izlasku iz Europskog prekomjernog deficita

Hrvatska pripada skupini zemalja u Europskoj uniji koje bilježe najveće smanjenje udjela javnog duga u BDP-u, što može pridonijeti izlasku iz procedure prekomjernog deficita (EDP) i poboljšanju kreditnog rejtinga, poručili su u utorak analitičari Hrvatske gospodarske komore (HGK).

Prema podacima Eurostata, objavljenima u ponedjeljak, javni dug opće države iznosio je u Hrvatskoj na kraju lipnja 285,67 milijardi kuna, što je 1,72 milijarde kuna manje nego krajem lipnja prošle godine, pa je udio duga u bruto domaćem proizvodu (BDP) smanjen s lanjskih 87,1 na 84,6 posto.

U odnosu, pak, na prvo tromjesečje, u drugom je kvartalu hrvatski udio javnog duga u BDP-u smanjen za 1,2 postotna boda. S padom udjela javnog duga u BDP-u za 2,5 postotnih bodova na godišnjoj razini i 1,2 boda na kvartalnoj razini, Hrvatska se svrstala među 15 zemalja Europske unije u kojima je zabilježen pad duga.

Analitičari HGK u osvrtu na izvješće Eurostata ističu da “trenutno Hrvatska pripada u skupinu zemalja koje na kvartalnoj i godišnjoj razini bilježe najveće smanjenje udjela javnog duga u BDP-u”.

Po smanjenju duga i na kvartalnoj i na godišnjoj razini, Hrvatska je, poručuju, četvrta prema uspješnosti među članicama EU. “Povoljnija kretanja u Hrvatskoj rezultat su više činitelja, ponajviše ubrzanja gospodarskog rasta, smanjenoga proračunskog manjka i, stoga, nižih potreba financiranja te dijelom i povoljnih međuvalutarnih kretanja”, ističu analitičari HGK.

Navode i da podaci Eurostata o razini deficita i duga na kraju drugoga kvartala pokazuju da se na razini EU i na razini Hrvatske nastavlja razdoblje pozitivnijih fiskalnih kretanja u okruženju gospodarskoga rasta, provedbe labave monetarne politike i fiskalne štednje.

“Prema listopadskim tabelama, povezanima uz praćenje procedure prekomjernoga proračunskog manjka (EDP Notification Tables), Hrvatska predviđa na kraju ove godine ostvarivanje deficita proračuna opće države na razini od 2,6 posto BDP-a i javnoga duga na razini od 85,9 posto BDP-a”, navode analitičari HGK.

To su, poručuju, pozitivni pomaci koji mogu pridonijeti izlasku Hrvatske iz procedure prekomjernoga proračunskog manjka i istodobno dati važnu potporu izgledima za poboljšanje kreditnog rejtinga zemlje, koji je trenutno među najnižima u Europi. “Eurostatovi podaci za drugi kvartal ove godine potvrđuju da je Hrvatska na dobrom putu da to i ostvari”, zaključuje se u analizi HGK.

You may also like

0 comments