HGK: Hrvatska ima dovoljno zaliha iz Kine

Komentar
 Situacija oko epidemije koronavirusa je već dobrano uzdrmao kinesko, azijsko, a lagano i globalno gospodarstvo što se ogleda u smanjenim procjenama gospodarskog rasta te padu cijene nafte.

Iako Hrvatska nema neke izrazito velike gospodarske suradnje s Kinom, činjenica je da su i mnoge naše tvrtke i projekti vezani uz dobavljače ili partnere iz Kine te bi im ozbiljni poremećaji trgovinskih tokova zbog pandemije, ili čak i straha od nje, mogli prouzročiti ozbiljnije ekonomske probleme. Iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), a koja od nedavno ima svoj inozemni ured i u kineskom Šangaju, ističu da do sada nisu zaprimili nikakve informacije od hrvatskih tvrtki koje posluju na s kineskim tržištem zbog problema uzrokovanih koronavirusom.

“Zbog smanjenog prometa putnika veliki broj aviokompanija obustavila je letove do sredine ili kraja veljače, a i one kompanije koje lete smanjile su broj letova. Smanjenje broja letova utjecalo je i na ograničenje prometa roba. No budući da se cijela situacija dijelom preklopila s praznicima kineske Nove godine, koji su u Kini počeli krajem siječnja, a kada je prekid poslovnih aktivnosti kineskih tvrtki uobičajen u ovo doba godine, naše tvrtke koje posluju s njima, još uvijek nisu uočile veće posljedice. One će biti vidljive, ako se novonastala situacija oduži i zalihe roba ponestanu.

One tvrtke koje dopremaju robu brodskim prijevozom isto tako još nisu mogle osjetiti novonastalu situaciju. Za sada možemo potvrditi da su zbog novonastale situacije odgođeni svi sajmovi i događanja planirani za veljaču i ožujak, ali za događanja od travnja nadalje još nije poznato hoće li se održati. Utjecaj na kinesko gospodarstvo, a posljedično i na bilateralnu razmjenu između naše dvije zemlje ovisi o daljnjem razvoju situacije, odnosno o trajanju posebnih mjera nastalih uslijed širenje zaraze koronavirusom”, kažu u HGK.

You may also like

0 comments