HGK: Hrvati su Uskrs spremni platiti i zaduživanjem

Svaki blagdani, pa tako i Uskrs, za sobom povlače i promjene navika potrošača. Tako će Hrvati i ove godine nakon vikenda biti nešto tanjih novčanika Tomislava Ravlić iz Hrvatske gospodarske komore (HGK) kaže da se, kada se obračunava vrijednost tzv. uskrsne košarice, zapravo zbraja potrošnja od Velikog petka do Uskrsnog ponedjeljka. Ona se dijeli u tri kategorije – skromnu, srednju i bogatu. Ove godine skromna tako iznosi oko 650, srednja 1200 i bogata do 1600 kuna, izračun je HGK.

“Te su brojke na razini prošlogodišnjih, a slične su i izračunima nezavisnih sindikata”, rekla je Ravlić. Najnovija istraživanja govore da su potrošači danas puno racionalniji, kupuju ono što je nužno, blizu su tradiciji i zbog toga obitelji priušte ono na što su već naviknuli. “Oko 40 posto građana kupuje u hipermarketima i supermarketima, 26 posto na tržnicama i ostali u lokalnim trgovinama”, rekla je Ravlić o navikama hrvatskih kupaca.

HGK već 20 godina provodi akciju “Kupujmo hrvatsko”, gdje je osnovna poruka podići svijest građana o važnosti kupovine domaćih proizvoda, a tako nastoje poticati domaću proizvodnju i stvaranje novih radnih mjesta. “Oko 42 posto građana već je danas spremno izdvojtii koju kunu više za domaći, kvalitetan proizvod. Među najzastupljenijim proizvodima ove akcije su ipak oni tradicionalni, poput srdelica, bakalara, šunke, svinjetine, janjetine, jaja i slično”, kaže Ravlić.

“Trgovina je tradicionalna djelatnost, zbog čega je ljudima važno priuštiti si ono na što smo naviknuli. Uvijek će se neka kuna pronaći da se razvesele najmiliji i da se nađe ono što tradicija nalaže, pa makar su u pitanju kartice. Građani se trude da se tradicija zadovolji i da prođu onako kako smo svi naviknuli”, objašnjava Ravlić o potrošačkim navikama Hrvata, piše N1.

Ravlić kaže i da je lakše uštedjeti ako unaprijed složite popis onoga što trebate, da ne gomilate nepotrebne zalihe nego ciljano kupite ono što će se potrošiti, a treći savjet je racionalnije voditi računa o tome koliko si možemo dozvoliti pri kupovini.

You may also like