HGK: Doing Business pokazuje da nemamo značajnijih pomaka

Hrvatska gospodarska komora (HGK) u srijedu je ocijenila da je izmjena metodologije i pristupanje Hrvatske EU-u znatno poboljšalo položaj Hrvatske u istraživanju Doing Business, ali da tijekom prošle godine nije bilo značajnijih pomaka koji bi poboljšali njezin rang.

Svjetska banka objavila je rezultate istraživanja Doing Business 2016. koje se odnosi na 189 zemalja, a u kojem je, navode iz HGK, došlo do znatne izmjene u rangiranju zemalja, i to zbog promjene metodologije, u odnosu na prethodna istraživanja. Prema recentnoj metodologiji, u ovoj je godini došlo do blagog pada, i to za jedno mjesto te je zauzela 40. mjesto, a razlike među pojedinim pitanjima koja određuju ukupan rang ogromne su, kažu iz HGK.

Zahvaljujući pristupanju Europskoj uniji, Hrvatska je zauzela prvo mjesto na rang listi prema otvorenosti granica za robnu razmjenu, ali je zato prema uvjetima pokretanja poslovanja bila 83., a prema pribavljanju građevinskih dozvola čak 129., što je ujedno i najlošiji rang Hrvatske prema pojedinim pitanjima. U odnosu na prošlu godinu, najviše je poboljšan rang kod registracije imovine te upravo kod pokretanja poslovanja, a najviše pogoršan kod dobivanja kredita, što je očekivani rezultat s obzirom na visoki udio nenaplativih i teško naplativih kredita u bankarskom sektoru, ocjenjuju iz Komore.

Ističu i da je, u odnosu na ostale članice EU Hrvatska zadržala isto, dvadeset i prvo mjesto, kao i u prošloj godini, a iza Hrvatske su ostale Mađarska, Belgija, Italija, Cipar, Grčka, Luksemburg i Malta. Stoga ocjenjuju da, s obzirom na poboljšanje ili pogoršanje ranga na ukupnoj ljestvici, rezultat Hrvatske bitno ne odstupa u okviru EU-a. “Kao zaključak se nameće da je izmjena metodologije i pristupanje Hrvatske EU znatno poboljšalo položaj Hrvatske u istraživanju Doing Business, ali da tijekom prošle godine nije došlo do značajnijih pomaka koji bi poboljšali rang Hrvatske. Drugim riječima, i dalje u nekim pitanjima druge zemlje napreduju brže od Hrvatske pa tako dolazi do pada na ljestvici”, zaključuju iz HGK.

You may also like