HGK: Dinamika rasta izvoza blago ubrzava

Sudeći prema podacima za prošlogodišnji i ovogodišnji siječanj, u prvom se mjesecu bilježi najveća razlika između prvih procjena i preliminarnih rezultata o robnoj razmjeni.

Drugim riječima, u siječnju je ove godine prva procjena pokazivala pad vrijednosti izvoza na godišnjoj razini od 0,6%, dok je prema preliminarnim podacima zabilježen rast od 3,4%. Do razlike inače dolazi zato što u prve procjene nisu uključene vrijednosti robne razmjene ispod praga uključivanja za posljednji promatrani mjesec, pa su stope rasta uobičajeno niže od onih prema preliminarnim podacima. Međutim, razlika tijekom preostalog dijela godine, sudeći prema podacima za 2015. godinu, ne prelazi dva postotna boda i prosječno iznosi oko jedan postotni bod, tako da su prve procjene relativno dobar pokazatelj trendova kretanja u robnoj razmjeni.

Kretanje izvoza u siječnju davalo je naznake da bi moglo doći do povećanja dinamike rasta izvoza jer su neke od potencijalno rastućih izvoznih djelatnosti poput brodogradnje ili proizvodnje namještaja, bilježile znatan pad u odnosu na siječanj prošle godine. Prve procjene za prva dva mjeseca upravo pokazuju da je rast vrijednosti izvoza na godišnjoj razini povećan za 2,7%, što znači da bi preliminarni rast mogao biti oko 4%. Rast vrijednosti uvoza istodobno je usporen na 3,4%.

Prema našim očekivanjima dinamika rasta izvoza će se nastaviti, ali će biti sporija od prošlogodišnje. Navedena kretanja izvoza i uvoza u prva dva mjeseca dovela su do povoljnijega kretanja vanjskotrgovinskog deficita te je on na godišnjoj razini povećan za 4,5%, znatno manje nego u siječnju.

Komentar direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimira Savića: „Prema prvim rezultatima, robni je izvoz očito u veljači rastao nešto brže od uvoza za razliku od siječnja, što je u konačnici rezultiralo nešto manjim rastom vanjskotrgovinskog deficita u prva dva mjeseca. Očekujemo da će se u nastavku godine nastaviti slične tendencije kretanja u vanjskotrgovinskoj razmjeni, što primarno ovisi o potražnji na inozemnom i domaćem tržištu, ali i o mnogim drugim faktorima.“

You may also like