Home Ekonomija HGK: Deficit je smanjen povećanjem prihoda od poreza

HGK: Deficit je smanjen povećanjem prihoda od poreza

by admin

Izlazak zemlje iz recesije uz pojačanu potrošnju povezanu s izmjenama izvršenim u oporezivanju dohotka te s uspješnim početkom turističke sezone rezultirao je povoljnijom situacijom u proračunskim prihodima generiranu prvenstveno rastom prihoda od poreza, ističu iz Hrvatske gospodarske komore u aktualnom komentaru podataka o ostvarivanju državnog proračuna. “U državnom je proračunu u prvih pet mjeseci ove godine ostvaren deficit koji je 3,7 milijardi kuna manji nego u istom razdoblju lani. No to je u većoj mjeri rezultat povećanja proračunskih prihoda, a u znatno manjoj mjeri rezultat ušteda na proračunskim rashodima”, ističe direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić.

Prema objavljenim podacima na temelju GFS 2001 metodologije, državni je proračun u prvih pet mjeseci ove godine ostvario 6,7 posto manje ukupne prihode uz 12,4 posto manje ukupne rashode u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je rezultiralo 3,7 milijardi manjim deficitom. No, iz HGK ističu kako pritom treba uzeti u obzir činjenicu da u proračunskim prihodima od početka ove godine nisu sadržani prihodi povezani s djelatnošću HZZO-a, dakle doprinosi za zdravstveno osiguranje, prihodi od participacije i dopunskoga zdravstvenog osiguranja, kao i da u proračunskim rashodima više nisu evidentirani rashodi HZZO-a, uključujući i dugove zdravstvenog sustava.

Stoga se, dodaju, jasnija slika proračunskih kretanja vidi iz kretanja proračuna središnje države, koji uz državni proračun obuhvaća i izvanproračunske korisnike. Tako su u prvih pet mjeseci ove godine ukupni prihodi središnje države ostvareni u iznosu od 48,9 milijardi kuna. Istodobno su ukupni rashodi iznosili 54,4 milijarde kuna, što je rezultiralo proračunskim manjkom od 5,5 milijardi kuna. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prihodi su veći za 9 posto, a rashodi za tek 0,3 posto, uslijed čega je proračunski manjak smanjen za 3,8 milijardi kuna, a iz HGK ističu kako je rast prihoda generiran prvenstveno rastom prihoda od poreza.

Tako su u prvih pet mjeseci ove godine, u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, porezni prihodi porasli za 8,4 posto, pod utjecajem rasta prihoda od potrošačkih poreza – PDV-a za 9,3 posto, a trošarina za 4,2 posto. No, bilježi se i rast prihoda od poreza na dohodak, za 24,2 posto, i to unatoč poreznim izmjenama, ali s utjecajem drugačijega knjiženja godišnjeg povrata poreza, kažu iz HGK. Ukazuju i na povećanje prihoda od poreza na dobit za 14,2 posto u odnosu na prošlu godinu, a to pripisuju povoljnijim poslovnim rezultatima ostvarenima u 2014. “S druge strane, na rashodnoj se strani proračuna još ne naziru očekivani pomaci u strukturi državne potrošnje. Znatnije smanjenje primjetno je tek kod naknada zaposlenima”, navode iz HGK.

Naime, naknade zaposlenika su na razini središnje države smanjene 19,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok su primjerice troškovi korištenja dobara i usluga porasli 17,3 posto, a subvencije 2,4 posto. Proračunske rashode, ističu iz HGK, i dalje opterećuju visoki rashodi za kamate, koji su na godišnjoj razini rasli za 500 milijuna kuna ili 10,3 posto, uslijed visoke razine i brzog rasta javnog duga. “U načelu, proračunska situacija u prvih pet mjeseci ove godine pruža naznake o nešto povoljnijoj situaciji s proračunskim manjkom u odnosu na prethodnu godinu, ali je to i dalje u većoj mjeri rezultat povećanja proračunskih prihoda, a u znatno manjoj mjeri rezultat ušteda na proračunskim rashodima. Pritom izostaje efekt provedbe strukturnih reformi koje bi jedine mogle osigurati svođenje deficita u dugoročno održive okvire”, ocjenjuju iz Komore.

Dodaju i kako stoga ne iznenađuje posljednja promjena izgleda u kretanju kreditnog rejtinga zemlje sa stabilnih u negativne od strane agencije Standard & Poor`s, dijelom vođena i procjenom da će Hrvatska teško ostvariti smanjenje deficita u proporcijama koje se zahtijevaju u okviru procedure uklanjanja prekomjernoga proračunskog manjka.

Related Posts