HGK: Broj nezaposlenih je na najnižoj razini od 2008. godine

Krajem lipnja ove godine u Hrvatskoj je bila registrirana 219.491 nezaposlena osoba, što je, ističu iz Hrvatske gospodarske komore (HGK), najniža razina nezaposlenosti od kolovoza 2008., ali ostale varijable s tržišta rada poput broja zaposlenih i aktivnoga stanovništva nepovoljnije su nego te godine.

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) u ponedjeljak je objavio da je krajem lipnja ove godine u Hrvatskoj je bila registrirana 219.491 nezaposlena osoba, što je 12.836 osoba ili 5,5 posto manje u odnosu na svibanj, čime je peti mjesec zaredom zabilježen pad broja nezaposlenih na mjesečnoj razini. U odnosu na lipanj prošle godine, pak, broj nezaposlenih s kraja lipnja ove godine niži je za 15,6 posto, odnosno nezaposlenih je 40.582 manje.

HGK u svom komentaru ističe kako u lipnju sezonski trend pada broja nezaposlenih već jenjava. Naime, najveći pritisak sezonskog zapošljavanja uobičajeno se događa tijekom travnja i svibnja, nakon čega trend slabi, a staje u rujnu, ponekad već i u kolovozu.

U ovogodišnjem lipnju broj nezaposlenih u odnosu na prethodni mjesec smanjen je za 12,8 tisuća (znatno blaže od svibanjskog i travanjskog pada koji je bio na razini iznad 20 tisuća), čime je zaustavljen na razini od 219.491.

“Takva razina nezaposlenosti apsolutno je najniža od kolovoza 2008. godine, ako se promatra samo lipanj u novijoj hrvatskoj povijesti”, navode iz HGK. No, napominju da iako je to bez dvojbe povoljan podatak, kontekst ostalih varijabli na tržištu rada ga dosta relativizira.

Premda podaci o broju zaposlenih, aktivnog stanovništva i stope nezaposlenosti za lipanj još nisu poznati, prema procjenama HGK te će varijable biti nepovoljnije nego 2008., iako je broj nezaposlenih manji za 2,8 tisuća.

Tako je stopa nezaposlenosti u lipnju 2008. iznosila 12,4 posto, dok će ovogodišnjeg lipnja sigurno ostati iznad 13 posto, broj zaposlenih je iznosio 1,57 milijuna, ovogodišnjeg lipnja će biti oko 1,4 milijuna, a aktivnih stanovnika je bilo 1,797 milijuna, ovogodišnjeg lipnja će ih biti oko 1,62 milijuna, navode iz HGK.

Ističu i kako broj nezaposlenih koji na godišnjoj razini pada već dvije godine, pod snažnim je utjecajem drugih činitelja pored zapošljavanja – nepridržavanja zakonskih odredbi, pojačane ekonomske emigracije, ali i nepovoljnih demografskih značajki (kontinuirano smanjenje kontingenta radno sposobnog stanovništva kojeg pokazuju podaci Ankete o radnoj snazi: u prvom kvartalu ove godine 48 tisuća manje nego u istom kvartalu 2008.).

Pored toga, iz HGK ističu značajan dosadašnji utjecaj zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa (stručno osposobljavanje na godinu dana, za vrlo malu naknadu), koji je i bio “zaslužan” za ostvarenje prvog rasta ukupnog broja zaposlenih u prošloj godini nakon šest godina (u ovoj godini s takvim statusom radi 24,9 tisuća osoba).

Sada je HZZ najavio “redefiniranje” te mjere, što bi moglo značiti i njezin manji utjecaj na broj nezaposlenih, navode iz HGK. “Pad broja nezaposlenih na temelju sezonskih kretanja očekujemo još maksimalno dva sljedeća mjeseca, a na razini prosjeka cijele godine nastavak godišnjeg pada, ali nešto blažeg intenziteta nego prošle godine”, zaključuje se u komentaru HGK.

You may also like