HERA raspisala ponovljeni natječaj za OVT

HERA je sredinom svibnja provela javni natječaj za određivanje opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina (OVT) a kako se do 1. lipnja nitko nije javio, Agencija sada ponavlja natječaj.
Ovaj puta, Agencija će u skladu sa Zakonom o tržištu plina sama odrediti tko će igrati ulogu opskrbljivača na veleprodajnom tržištu plina od 1. kolovoza 2018. do 31. ožujka 2021. godine.

Taj će preuzeti od postojećeg opskrbljivača na veleprodajnom tržištu, (HEP-ova tvrtka HEP Opskrba plinom) prava i obveze temeljem ugovora o transportu plina s Plinacrom, a koji se odnosi na zakup kapaciteta na izlazima iz transportnog sustava RH zakupljen za potrebe OVT-a, ugovor o skladištenju plina s PSP-om sklopljen za potrebe OVT-a i ugovor o prodaji plina opskrbljivaču u obvezi javne usluge za razdoblje od 1. travnja 2018. do 31. ožujka 2019. Ovaj novi natječaj HERA-e traje do srijede 20. lipnja, a novi OVT mora biti izabran najkasnije do 1. srpnja. To je, naime, datum do kada treba zakupiti transportne kapacitete u Hrvatskoj i inozemstvu.

Znakovito je da se na prvi natječaj u svibnju baš nitko nije javio, niti HEP, ni INA-a, a niti PPD. S izuzetkom dvije manje plinare, ostali opskrbljivači u obvezi javne usluge (lokalne plinare) već su potpisale ugovor s HEP Opskrbom plinom koja će najvjerojatnije nastaviti igrati ulogu OVT-a. Kako se na prvom natječaju nitko nije javio spekulira se da će novi OVT imati gubitke ili barem izmaklu dobit jer su cijene plina na tržištu porasle oko 15 do 20%, dok cijena plina za kućanstva do 1. travnja iduće godine sigurno ostaje ista kao do sada.

You may also like