Home TribinaAnalize HEP treba na IPO sa 75 posto dionica

HEP treba na IPO sa 75 posto dionica

by Energypress.net

Josip Glavaš za Bloomberg Adria

Hrvatska nastavlja svoju praksu zaduživanja kod građana na domaćem tržištu, umjesto kod institucionalnih ulagača i na inozemnom tržištu. Nakon dva prošlogodišnja, u tijeku je treće takozvano narodno izdanje – ovaj put radi se o trezorskim zapisima.

Josip Glavaš, predsjednik uprave Erste Asset Management, vjeruje da će interes ulagača premašiti ukupni planirani iznos, a kao idući korak u razvoju domaćeg tržišta kapitala predlaže inicijalnu javnu ponudu dionica nekoliko državnih I javnih tvrtki: HEP-a, Hrvatske Pošte i Hrvatske Lutrije.

“Kao idući korak u razvoju tržišta kapitala, važno je povećanje likvidnosti na zagrebačkoj burzi. Tome bi doprinijela izdanja dionica nekih javnih kompanija, listanje državnih firmi kao što su HEP, Lutrija i Pošta. One se ne moraju potpuno privatizirati, ali mogu većinski. Bitno je da u tome sudjeluju građani, kako bi došlo do potrebne likvidnosti na tržištu. Smatram da bi bilo dobro i interesantno da država zadrži kontrolni paket od 25 posto plus jednu dionicu ovih kompanija, sve ostalo može na IPO”, ističe Glavaš za Bloomberg Adria

Related Posts