Hrvatska elektroprivreda (HEP), zbog solidarne naknade od tri lipe po kilovatsatu na cijenu električne energije, neće mijenjati konačnu cijenu električne energije za svoje kupce, objavljeno je u četvrtak iz HEP-a.

“Neovisno o načinu na koji će se provesti naplata solidarne naknade prema uredbi Vlade, konačna cijena električne energije za HEP-ove kupce neće se mijenjati”, navodi se u priopćenju HEP-a. Vlada je u četvrtak donijela uredbu prema kojoj će kućanstva na cijenu električne energije plaćati solidarnu naknadu od tri lipe po kilovatsatu, čime će se financirati energija za kućanstva iz kategorije ugroženih kupaca.

Ugroženi kupci su oni koji privremeno ili trajno ne mogu plaćati energiju, a uvjeti su da su korisnici zajamčene minimalne naknade, članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade, korisnici osobne invalidnine ili da žive u kućanstvu s korisnikom osobne invalidnine. Status ugroženog kupca i visinu potpore utvrđivat će centri za socijalnu skrb. Sredstva prikupljena od solidarne naknade opskrbljivači će uplaćivati u državni proračun.

Član Predsjedništva HDZ-a i glasnogovornik Kluba zastupnika Gordan Jandroković u četvrtak je Vladinu odluku o plaćanju solidarne naknade od tri lipe po kilovatsatu struje, čime će se financirati energija za kućanstva iz kategorije ugroženih kupaca, nazvao populističkom mjerom u predizborno vrijeme koju će platiti svi građani. “Proteklo je skoro četiri godine da Vlada krene s mjerama pomoći potrebitima i nitko u zemlji neće biti protiv toga. No, ovdje se radi o predizbornom vremenu, populističkim mjerama i svi građani će u konačnici platiti te mjere”, rekao je Jandroković novinarima u Saboru.

Istaknuo je kako je riječ o poskupljenju struje, pri čemu će dio novca biti će usmjeren na pomoć potrebitima. “Svaka kuna koja će biti isplaćena na takav način višestruko će morati biti vraćena i od onih koji dobiju novce i svih ostalih građana u idućim mjesecima”, kazao je Jandroković. Dodao je i kako je Vlada imala dovoljno vremena pokazati socijalnu osjetljivost i provesti takve mjere.

Komentirajući najavu banaka da će tužiti državu ako Vlada primijeni planirano rješenje za dužnike u švicarskim francima, Jandroković je naglasio kako je HDZ od početka upozoravao kako ta mjera treba biti socijalno osjetljiva te da oni koji su kupovali više nekretnina ne moraju imati pogodnost kao građani koji su kupovali manju nekretninu koja im služi za stanovanje. Drži i kako najavljena tužba banaka samo pokazuje da se bez preciznog dogovora svih zainteresiranih strana teško može ići u provođenje takve mjere. “Ponovno postoji opasnost da će građani na kraju platiti ne samo dio koji im je bio namjenjen. Ako tužbe banaka prođu, onda ta šteta može biti višestruko veća za sve hrvatske građane”, rekao je Jandroković.

Na podatke o rastu industrijske proizvodnje i osobne potrošnje, Jandroković je kazao kako HDZ ne želi biti negativan prema rezultatima “koji su ponekad i pozitivni”, ali i ustvrdio da mandat sadašnje vlade obilježava to što je Hrvatska po svim važnim pokazateljima na začelju EU. “Vlada slavi rast BDP-a od 1,2 posto, ali prešućuje kako je to jedan od najnižih porasta BDP-a u EU, a pogotovu na prostoru Srednje Europe, gdje sve zemlje imaju veći gospodarski rast od nas. Taj gospodarski rast nije dovoljan da bi Hrvatska napravila ozbiljan iskorak iz krize u kojoj se nalazimo”, kazao je Jandroković.

Related Posts