HEP ponudio prijevremeni otkup obveznica

Hrvatska elektroprivreda (HEP) ponudila je postojećim držateljima prijevremeni otkup obveznice te kompanije u ukupnom iznosu glavnice od 500 milijuna dolara.

HEP je putem Zagrebačke burze 7. listopada ponudio svim postojećim držateljima obveznica u ukupnom iznosu glavnice od 500 milijuna dolara, s kuponskom kamatom od 6 posto, koje dospijevaju 9. studenoga 2017., da otkupe te obveznice. Riječ je o obveznicama izdanima 9. studenoga 2012. godine denominiranim u dolarima izdanima u globalnom obliku i ponuđenima na inozemnim tržištima kapitala. Prinos na te petogodišnje obveznice HEP-a je 6 posto, koliko je iznosio i kupon, uz polugodišnje isplate.

Zajednički aranžeri izdanja tih petogodišnjih obveznica HEP-a bili su Morgan Stanley i Unicredit/Zagrebačka banka, a suaranžer Raiffeisen Bank International. Prilikom izdavanja HEP je objavio da će prikupljeni novac upotrijebiti za vraćanje dijela postojećih zaduženja, čime se jača struktura bilance i produljuje ročnost ukupnog duga. Iz HEP-a u petak nisu odgovorili na upite o razlozima prijevremenog iskupa obveznica.

“Poslovni dnevnik”, pak, piše da je ponuda prijevremenog iskupa dolarske obveznice samo dio šire operacije refinanciranja, kojim će se, uz zamjenu postojećeg duga jeftinijim, produljiti i ročna struktura duga HEP-a. Prema pisanju tog lista, financijski savjetnici HEP-a već su se otputili i na svjetsku turneju predstavljanja novih obveznica, a i ovaj se put cilja na iznos od 500 milijuna dolara.

You may also like