HEP pokušao demantirati optužbe RWE-a

Hrvatska elektroprivreda (HEP) odbacila je u utorak optužbe konkurentske RWE Energije za opstrukciju liberalizacije hrvatskog tržišta električne energije s ciljem ponovnog stvaranja HEP-ova monopola.

“HEP najoštrije odbacuje danas izrečene optužbe RWE-a za opstrukciju procesa liberalizacije hrvatskog tržišta električne energije, kao i tvrdnju da 50 posto svih korisnika koji žele prijeći kod RWE-a to ne može zbog različitih opstrukcija od strane HEP-a”, stoji uz ostalo u HEP-ovu priopćenju. Čelnici RWE Energije ustvrdili su u utorak na konferenciji za novinare da HEP pokušava uništiti slobodno tržište električne energije i onemogućiti kupcima slobodan izbor opskrbljivača, te naglasili da je direktna prodaja zakonit i uobičajen način prodaje električne energije. Predsjednik Uprave RWE Energije Zoran Miliša rekao je da HEP zadnjih dana provodi jaku medijsku kampanju kako bi uništio druge opskrbljivače pa tako i RWE Energiju.

HEP pak napominje kako pozdravlja proces liberalizacije, ali i osuđuje, kako navodi, “nepoštene, nemoralne i zavaravajuće metode prodaje nekolicine opskrbljivača, koje između ostalog uključuju lažno predstavljanje, krivotvorenje potpisa, neovlašten ulazak u domove građana, neistinito prikazivanje popusta, ali i sklapanje ugovora s nedovoljno informiranim građanima visoke životne dobi”.  Edukativno-informativna kampanja HEP-a u vezi sa zaštitom prava potrošača doprinosi stvaranju zrelog i odgovornog tržišta, drže u HEP-u ističući da je informiranje kupaca o njihovim pravima kod sklapanja ugovora o opskrbi putem terenskih prodajnih predstavnika, HEP-ov odgovor na brojne upite zabrinutih kupaca, medija i udruga potrošača.

U HEP-tvrde da se nerijetko prodajni agenti tih opskrbljivača predstavljaju kao zaposlenici HEP-a, traže uvid u račune za električnu energiju, mogućnost pristupa brojilu i očitanje brojila, pozivaju se pri tome na poslovnu povezanost i dogovor s HEP-om o zajedničkom tržišnom nastupu.  Otkrivaju i kako je uz slučajeve krivotvorenja potpisa kupaca, HEP zaprimio i prijave kupaca koji su, nakon odbijanja potpisivanja ugovora, bili izloženi verbalnom nasilju i prijetnjama.

Naglašavaju kako HEP nema dogovor o zajedničkom tržišnom nastupu prema kupcima ni s jednim opskrbljivačem na tržištu električne energije.  Uz tvrdnju kako u svom poslovanju postupa sukladno zakonu, HEP apelira na građane da usmjere dodatnu pažnju na informiranje o ponudama tržišnih opskrbljivača električnom energijom i samo potpisivanje različitih dokumenta, kako bi se smanjio rastući broj prijevara.

You may also like