HEP otvorio punionice za električna vozila u Osijeku

Hrvatska elektroprivreda (HEP) u srijedu je u Osijeku pustila u rad dvije ELEN punionice za električna vozila, u što je ukupno uloženo 110 tisuća kuna. Punionice su otvorene ispred upravne zgrade tvrtke Elektroslavonija i na benzinskoj postaji Ine na Gajevom trgu, a projekt je realiziran temeljem sporazuma o suradnji na razvoju infrastrukture za punjenje električnih vozila između HEP-a i grada Osijeka.

Voditelj ELEN projekta u HEP grupi Ivica Skorić kazao je kako HEP sada ukupno ima devet ovakvih punionica. Do kraja godine HEP planira instalirati oko 20 punionica u Varaždinu, Zagrebu, Rijeci, Splitu, Opatiji, Dubrovniku, Šibeniku, Umagu i Slavonskom Brodu, a do 2020. godine još oko 350 javnih punionica. Posebnost osječke punionice uz upravnu zgradu Elektroslavonije je da se električnom energijom napaja iz solarne elektrane, snage 30 kilovata, koja je postavljena na krovu zgrade.

Na punjačima, snage 22 kilovata, mogu se istovremeno puniti dva vozila, a za punjenje treba tri do četiri sata, ovisno o ispražnjenosti baterije vozila. Skorić je napomenuo kako je projekt punionica još uvijek u razvojnoj fazi u kojoj je punjenje vozila besplatno, a tako će ostati dok se ne osmisli sustav naplate i centralni sustav nadzora punionica. Osječki zamjenik gradonačelnika Denis Ambruš kazao je kako će se mreža punionica razvijati i dalje, jer je dogovorena i treća lokacija u kampusu osječkoga Sveučilišta.

You may also like

0 comments