HEP kazneno prijavio živi zid, nema osnove za zabranu stranke

Hrvatska elektroprivreda podnijela je Državnom odvjetništvu kaznenu prijavu protiv Živog zida i nepoznate osobe koja je neplatišu struje priključila na mrežu, što se vidi na snimci koju je ta stranka objavila na internetu, piše Večernji list.

Kopiju prijave proslijedili su i Ravnateljstvu policije, kaže glasnogovornica HEP-a Lidija Džaja Moharić. I u ostalim slučajevima u kojima je Živi zid “vratio” struju potrošačima HEP će postupiti jednako. Inače, kazne za nelegalno priključenje na mrežu iznose od pet tisuća do 50 tisuća kuna. Dopredsjednik Živog zida Ivan Pernar za kaznenu prijavu ne zna, ali kaže da je sramota što HEP toliko preplaćuje struju i što unatoč dvije milijarde kuna dobiti iskapča struju sirotinji i u svojoj oholosti ljudima prijeti i kaznenim progonom. Izjavio je kako smo pred zakonom svi jednaki te da nitko ne može biti iznad. “Ako se Živi zid sada ovako ponaša, ako budu participirali u vlasti, ponašat će se kao uzurpatori”, komentirao je odvjetnik Branko Šerić akcije Živog zida, političke stranke koja posljednjih dana ljudima slabijeg imovinskog stanja “vraća” struju i vodu za Večernji list.

Odvjetnik Šerić kaže da su namjere Živog zida dobre, no to nije opravdanje za način na koji ih provode. Šerić smatra kako bi bilo preradikalno da Ustavni sud zabrani Živi zid kao političku stranku. On vjeruje da će glasači prepoznati kamo vode aktivnosti Živog zida i da im zbog toga i neće omogućiti da postanu parlamentarna stranka. “Nekoć su ljudi imali pravo na vodu i vatru, a u modernim društvima vatru je zamijenila energija. To bi pravo građanima u potrebi, kao i pravo na hranu, država morala regulirati zakonima”, rekao je odvjetnik Šerić. Da je ukidanje stranke preradikalna kazna, smatra i Dragan Zelić iz Gonga, jer bio se za takav potez njihovo djelovanje trebalo kositi s ustavnopravnim poretkom, a to ovdje nije slučaj, navodi Zelić. “S druge strane zakoni za sve moraju biti jednaki i institucije trebaju sankcionirati Živi zid kao što bi i druge u takvim slučajevima”, rekao je Zelić te dodaje kako se nada da će birači paziti kome daju svoj glas na izborima.

U HEP-u smatraju da Živi zid priključivanjem dužnika na mrežu krši Zakon o energiji, ali i uništava imovinu HEP-a te dovodi u opasnost ljudske živote. Na akcije Živog zida reagirao je i strukovni sindikat radnika HEP-a koji se pita otkuda toj stranci pravo da krade od HEP-a te da potiče druge na krađu i anarhiju. Sindikalisti savjetuju Živom zidu, čije su vodstvo prozvali lopovima, da svoje članstvo ne čini egzhibicionistima jer će im sljedeći put pokazati što misle o onima koji ih nazivaju uhljebima.

You may also like