HEP izdao nove obveznice kako bi produljio ročnu strukturu duga

Hrvatska elektroprivreda (HEP) odredila je konačne uvjete novog izdanja obveznica denominiranih u američkim dolarima na međunarodnom tržištu kapitala, a 550 milijuna dolara prikupljenih tim izdanjem iskoristit će za reotkup ranije izdanih obveznica te manjim dijelom za opće poslovne svrhe, objavljeno je u srijedu iz HEP-a.

Nove euroobveznice u iznosu od 550 milijuna dolara izdat će se uz prinos od 6,125 posto, kupon od 5,875 posto i jednokratno dospijeće glavnice u 2022. godini, a zajednički aranžeri i pokrovitelji izdanja su Banca IMI/PBZ, Morgan Stanley i Unicredit/Zagrebačka banka, navode iz HEP-a, koji je 19. listopada odredio konačne uvjete novog izdanja obveznica. Iznos prikupljen novim izdanjem primarno će se koristiti za otkup postojećih obveznica, dok će se manje od 20 posto novog iznosa izdanja koristiti za opće poslovne svrhe, kažu iz HEP-a te naglašavaju kako je proces otkupa starih obveznica rezultirao iznimno visokim postotkom otkupa od 83,37 posto.

Naime, HEP je 7. listopada ponudio svim postojećim držateljima obveznica prijevremeni otkup postojećih obveznica (izdanih 2012. godine) u ukupnom iznosu glavnice od 500 milijuna dolara, koje dospijevaju 9. studenog 2017., s kuponskom kamatom od 6 posto.  Priprema refinanciranja tih postojećih obveznica odvijala se kroz dvije usporedne radnje – proces otkupa starih obveznica i sastanka s investitorima vezanih uz novo izdanje. “Novoizdane obveznice rezultirat će smanjenim troškom financiranja, s obzirom na povoljne tržišne uvjete u kojima prevladavaju niske kamatne stope. Konkretno, postojeće izdanje nakon provedene transakcije valutne zamjene nosilo je kupon od 6,53 posto, dok će novo izdanje nositi kupon od 4,85 posto uz dulju ročnost od prethodnog izdanja. Novim izdanjem gotovo 18 mjeseci prije dospijeća postojećih obveznica HEP je izbjegao rizik refinanciranja u okolnostima u kojima se dug po obveznicama tretira kao kratkoročni dug. Takav poslovni potez imati će pozitivan efekt na percepciju društva od strane rejting agencija”, ocjenjuju iz HEP-a.

Navode i kako je potražnja za novim izdanjem HEP-ovih obveznica bila gotovo četiri puta veća od ponuđenog iznosa te je premašila 2 milijarde američkih dolara. “Međunarodni institucionalni investitori, među kojima su i brojni ugledni svjetski fondovi, kao i investitori koji su sudjelovali u starom izdanju, njih oko 175 iz 30-tak zemalja, uključujući i Hrvatsku, prepoznali su HEP kao dokazanog energetskog lidera i stabilnu kompaniju, s dobrim bonitetom i kvalitetnim planom ulaganja u ključne kapitalne investicije. HEP se zadužio na temelju samostalnog kreditnog rejtinga (BB-/Standard&Poor’s i Ba2/Moody’s), što dodatno potvrđuje da su međunarodni investitori prepoznali snagu i potencijal HEP-a”, navodi se u priopćenju.

Iz HEP-a ističu i kako je uspješno drugo izdanje euroobveznica dokaz je da je ta kompanija, ne samo poštovala zahtjeve investitora, već i izgradila respektabilan ugled na međunarodnom tržištu dužničkog kapitala koji je poslužio kao snažan temelj za veliku potražnju i uspješno novo izdanje. “Dodatno, HEP je procesom refinanciranja obveznica kroz novo izdanje dokazao da je među rijetkim kompanijama na tržištu koje proaktivno upravljaju svojim dugom te je na ovaj način pokazao sposobnost financijskog upravljanja koja je u skladu s najboljom svjetskom praksom”, zaključuje se u priopćenju HEP-a.

You may also like