HEP investira u toplinsku energiju

Zagreb – Postavljanjem krova na vrh akumulatora topline u Termoelektrani-toplani Zagreb, na visinu od 50 metara, 17. ožujka, uspješno je obavljen najzahtjevniji dio montaže na ovom postrojenju, inače prvom takvom u Hrvatskoj.
S obzirom da se radilo o podizanju i spuštanju krovne konstrukcije teške 30 tona, uz pomoć 1200-tonske dizalice, taj se osjetljivi zahvat morao uskladiti i s vremenskim okolnostima te izvesti u danu bez oborina i vjetra. Tom završnom činu strojarsko-montažnih radova na akumulatoru, uz predstavnike HEP-a, prisustvovali su i predstavnici izvođača radova: Đuro Đakovića Holding i Montmontaže – Oprema te ostali uzvanici. Završetak izgradnje akumulatora topline planiran je za listopad ove godine, nakon čega će uslijediti njegov probni pogon, najavio je direktor TE-TO Zagreb Damir Božićević.
Izgradnja ovog postrojenja, u cilju optimizacije proizvodnje električne i toplinske energije i ostvarenja ušteda, započela je u ožujku 2014. Do kolovoza prošle godine završeni su glavni građevinski radovi, nakon čega je počela montaža čelične konstrukcije.

Akumulatori topline sve više se ugrađuju u kombi – kogeneracijska postrojenja širom svijeta; česti su u skandinavskim zemljama, a na ovim prostorima najbliži je u Ljubljani. To su razmjerno jednostavni uređaji – veliki spremnici tople vode, ugrađeni u sustave zagrijavanja ogrjevnog medija (vode) centraliziranih toplinskih sustava. Optimizacija proizvodnje postiže se upravljanjem viškom toplinske energije, koji se u akumulatoru pohranjuje u obliku tople vode. Kapacitet akumulatora u TE-TO Zagreb je 750 MWh, 150 MW, pri razlici temperature ulazne i izlazne vode do 40 stupnjeva C.