Home EnergetikaELEKTRIČNA ENERGIJA HEP Grupa povećala dobit

HEP Grupa povećala dobit

by admin

HEP grupa je u prvom polugodištu ostvarila neto dobit od 1,34 milijarde kuna, što je za 1,7 posto bolji rezultat u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kada je neto dobit iznosila 1,32 milijarde kuna, objavila je u ponedjeljak Hrvatska elektroprivreda (HEP).

“Budući da potrošnja energije ovisi o gospodarskim kretanjima i vremenskim okolnostima, uz nastavak stagnacije tekuće gospodarske aktivnosti na razini dosegnutoj krajem 2014. godine, niže temperature u zimskim mjesecima utjecale su na povećanje potrošnje električne, toplinske energije i plina”, navodi se u konsolidiranom financijskom izvješću HEP Grupe objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Iz HEP-a ističu kako su povoljne hidrološke okolnosti koje su obilježile prošlu godinu nastavile i u prvom polugodištu ove godine, što je omogućilo značajnu proizvodnju električne energije u hidroelektranama s udjelom od 44,4 posto u strukturi izvora struje te manju proizvodnju u termoelektranama, čime su optimizirani ukupni troškovi poslovanja.

Po podacima iz izvješća, poslovni su prihodi HEP grupe u prvom polugodištu iznosili 7,14 milijardu kuna i u odnosu na isto vrijeme lani povećani su za 650,6 milijuna kuna ili 10 posto. To iz HEP-a ponajviše pripisuju porastu prihoda od prodaje plina na veleprodajnom tržištu, koji su u prvih su šest mjeseci iznosili 789,8 milijuna kuna, što je povećanje od 633,9 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje lani s obzirom da je HEP u travnju 2014. započeo s obavljanjem te djelatnosti.

Poslovni rashodi HEP grupe u prvom su polugodištu iznosili 5,63 milijarde kuna i veći su za 921,4 milijuna kuna ili za 19,6 posto, na što su, kako se objašnjava, prvenstveno utjecali veći troškovi djelatnosti veleprodaje plina, ostvareni u iznosu od 808,8 milijuna kuna.

Zbog većih uvezenih količina i većeg otkupa električne energije u sustavu poticaja od HROTE-a troškovi nabave električne energije veći su za 293,2 milijuna kuna (60,9 posto) u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također, troškovi poslovanja povećani su uslijed većih troškova plaća, unatoč manjem broju radnika, zbog povećanja stope doprinosa za zdravstveno osiguranje na bruto plaće i primjene novog Kolektivnog ugovora. Ostali troškovi poslovanja veći su zbog većih troškova kupnje emisijskih jedinica CO2 (ugljičnog dioksida) uslijed veće cijene, većih troškova obračuna i naplate, troškova mjernih uređaja te troškova za naplative usluge, navode iz HEP-a.

Po podacima koje iznose, potraživanja od kupaca iznose 1,5 milijardi kuna i manja su za 368,6 milijuna kuna u odnosu na početak godine. Investicije HEP Grupe u prvih šest mjeseci iznosile su 843 milijuna kuna, što obuhvaća zamjene, rekonstrukcije, revitalizacije postojećih energetskih objekata, izgradnju i pripremu izgradnje novih energetskih objekata te priključenje potrošača, navodi se u konsolidiranom izvješću za HEP Grupu. HEP je objavio i nekonsolidirano izvješće prema kojem je matična kompanija, HEP d.d., u prvih šest mjeseci imala neto dobit od 941,4 milijuna kuna dok je u istom razdoblju lani iznosila 1,36 milijardi kuna. Smanjenje dobiti rezultat je smanjenih poslovnih i financijskih prihoda uz smanjene poslovne rashode, navodi se u izvješću.

Related Posts