Home Hrvatska Helena Štimac Radin želi više žena na listama

Helena Štimac Radin želi više žena na listama

by Agencije

Ravnateljica Vladina ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac-Radin u Puli na okruglome stolu o participaciji žena na idućim parlamentarnim izborima pozvala je političke stranke da kandidiraju najmanje 40 posto žena i time učine rodno osjetljiv demokratski iskorak, a odluku Ustavnog suda o ukidanju sankcija za neuvođenje rodnih kvota ocijenila je skandaloznom.

„Na svim razinama političkog odlučivanja žene su i dalje marginalizirane. Što se tiče zastupljenosti žena u Saboru, mi se od 2000. godine nismo pomaknuli s 25 posto, a upravo su i ovi izbori prilika da broj zastupnica u Saboru povećamo barem na 30 posto“, istaknula je Štimac-Radin, dodajući kako je iznimno važan i raspored na listama jer žene – ako se stavljaju na dno liste – nemaju izgleda da osvoje mandat.

Komentirajući početak kampanje, istaknula je kako je već očito da su u prvome planu istaknuti muškarci te da su u najvećim strankama – HDZ-u i SDP-u uglavnom oni nositelji lista, a žene su i dalje iznimka. Prema raspravi koja je slijedila i na kojoj su sudjelovali predstavnici SDP-a, IDS-a, HNS-a, HSU-a, HDZ-a, OraH-a, laburista, Istarskih demokrata, Naprijed Hrvatske, Narodne stranke – reformista i Živog zida udio žena na stranačkim listama za Sabor bit će najmanje 40 posto, a neke će stranke na svoje liste stavljati i do 50 posto žena.

Svi su oni odluku Ustavnog suda o ukidanju sankcija za neuvođenje rodnih kvota ocijenili neprihvatljivom jer, kako je rečeno, “to je veliki udarac dugogodišnjim nastojanjima da se uspostavi rodna ravnoteža u procesima političkog odlučivanja“. Predstavnica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova Branka Žužić navela je da je Istarska županija nedavno potpisala Europsku povelju o ravnopravnosti spolova na lokalnoj razini. Kako je rekla, upravo taj dokument treba biti dodatni motiv strankama da se drže načela ravnopravnosti pri sastavljanu izbornih lista. Istaknula je da je u Hrvatskome saboru od 36 zastupnica 21 iz SDP-a, te da je IDS u dosadašnjim sazivima među zastupnicima imao samo jednu ženu.

Related Posts