Helena Puljiz: Traje borba za moć Karamarka, Predsjednice i Oreškovića

Gošća Dnevnika N1 bila je komentatorica tportala Helena Puljiz koja je govorila o okolnostima smjene šefa SOA-e Dragana Lozančića i o imenovanju Daniela Markića na njegovo mjesto.

Kako komentirate da je premijer ignorirao prijedloge Tomislava Karamarka, a da je u tome dobio i potporu predsjednice? Na kraju je sve onako kako je predsjednica htjela da bude. Orešković pokazuje namjeru da se emancipira, ali on u tome ne može sam. On je utočište pronašao u predsjednici što je očekivano. Ona ima visoku razinu moći u sustavu, a pogotovo kad je riječ o sigurnosnim službama, ali svi zajedno su dio iste ekipe. Karamarko, predsjednica i Orešković se bore za moć. Moć je negdje u vrhu, ali imaju zajedničke interese, a to je da pošto poto ostanu na vlasti.

Jeste li iznenađeni neovisnošću koju pokazuje premijer, najprije je 50 dana pustio predsjednicu da čeka, a sad se otvoreno suprotstavio vođi HDZ-a? Ja ne bih rekla da on pokazuje samosvijest. Pokazao bi ju da je inzistirao da se raščiste razlozi zbog kojih je smijenjen Lozančić. Mi do danas ne znamo razloge smjene. Činjenica jest da je izgubio povjerenje predsjedice, ali nije utvrđeno da je kršio zakon. Ako se Orešković bude htio osamostaliti trebat će mu puno više vremena od ova 2-3 mjeseca da dosegne političku samostlnost.

Očekujete li otpor HDZ-a predloženom ravnatelju Markiću na sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost? Moram reći da nisam sto posto sigurna da se ovo događa kontra Karamarka. Ostavljam si 10 posto skepse da je i on sudjelovao u izboru Markića. Nije se igralo otovrenih karata. Hrvatska je članica NATO-a i ne može čekati dugo na imenovanje šefa SOA-e. Po nekim informacijama Markić je blizak Lozančiću pa će se nastaviti kontinuitet rada.

Drži li, uvjetno rečeno, Most leđa premijeru? Javan je i sukob Karamarka i ministra unutarnjih poslova oko ravnatelja policije. Most prije svega drži leđa samom sebi i želi pošto poto zadržati uspjeh koji su ostvarili osvajanjem nekih bitnih poluga vlasti. Sve pokazuje da su u slobodnom padu i da bi na novim izborima bili potučeni. Brak odnosno zaruke s Oreškovićem će potrajati onoliko koliko im se poklapa interes.

Imali ste loše iskustvo s hrvatskim agentima, dobili ste i spor protiv države zbog toga. Kako vi ocjenjujete rad Dragana Lozančića i razloge zbog kojih je njegovu smjenu zatražila predsjednica? Ja nikad nisam, ni prije privođenja i mojih problema s tajnim službama, bila od onih koja bi hvalila njihov rad. U Lozančićevo mi nismo znali što rade tajne službe i to znači da one rade dobro. Mogu ocijeniti rad Lozančića pozitivnim u tom smislu. Voljela bih znati razloge zbog kojih je smijenjen. Navodno je izigrao povjerenje predsjednice zato jer je nije obavijestio da je prisluškuju s Mamićem. Veći je problem što je ona s njim komunicirala. Ona nije od jučer i mogla je pretpostaviti. Čini mi se da kroz gospodina Markića dobivamo kontinuitet kadrova od profesionalaca koji nemaju putra na glavi i to bi u početku moglo biti pozitivno.

You may also like