Heinrich Bedford-Strohm želi uvesti proučavanje islama u javne njemačke škole

Njemački protestantski biskup pozvao je na uvođenje nastave islama u školama širom zemlje kao način da mladi muslimani izbjegnu “iskušenje fundamentalizma”, objavili su njemački mediji. Biskup Heinrich Bedford-Strohm rekao je za list Heilbronner Stimme da će podučavanje islama u školama širom Njemačke omogućiti muslimanski učenicima da steknu kritički pristup prema svojoj religiji.

Sedam njemačkih saveznih država ponudilo je neki oblik nastave islama u svojim školama, slično kao što tradicionalno postoji nastava na kojoj se uči o katoličanstvu i protestantizmu. U Njemačkoj je oko 4 milijuna muslimana, oko 5 posto ukupnog stanovništva. Stav prema islamu tvrđi je nakon militantnih napada u Europi i dolaska više od milijun izbjeglica prošle godine, većinom muslimana.

Zahvaljujući izbjegličkom priljevu ojačao je utjecaj stranke Alternativa za Njemačku (AfD), koja smatra da islam krši njemački ustav i želi zabranu minareta i nošenja vela. Gotovo dvije trećine Nijemaca drži da islamu nema mjesta u njihovoj zemlji, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni ovaj tjedan. Od 2012. stotine je Nijemaca napustilo zemlju kako bi se pridružili ekstremističkoj skupini Islamskoj državi u Siriji i Iraku, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova.

Bedford-Strohm je rekao da sve religije moraju biti kompatibilne s njemačkim demokratskim ustavom. “Tolerancija, vjerska sloboda i sloboda savjesti moraju se primijeniti na sve religije”, rekao je u intervjuu objavljenom u petak. Biskup je dodao da bi islamske zajednice u Njemačkoj trebale biti odgovorne za tu nastavu te dodao kako se nada da će se one organizirati i biti “jasan partner” njemačkoj državi.

Suparništvo i sporovi među islamskim zajednicama kompliciraju napore da se organizira vjerska nastava za muslimane u pojedinim područjima i stvaraju napetosti u odnosima s nekim sveučilištiima na kojima se osposobljavaju predavači za podučavanje islama.

 

You may also like