Hebrang: Lex Agrokor je riskantan, u Hrvatskoj nema tržišta

Član HDZ-a, Andrija Hebrang, komentirao je stanje u stranci, kao i stanje u Agrokoru.
“Neovisno o svemu, stranka nije ranjena”, rekao je Hebrang. “Nije mala stvar kada potpredsjednica Vlade iz redova HDZ-a podnese ostavku, ali radi se o situaciji koja se može kontrolirati i riješiti i koja neće donijeti štetu cijeloj stranci”, dodao je.

No, on je pesimist što se tiče raspleta krize u Agrokoru. „U suštini radi se o krizi velike privatne korporacije u koju se umiješala država. Lex Agrokor je bio vrlo riskantan potez, smatralo se da će lex ublažiti krizu, ali je istodobno država preuzela i odgovornost. No, u slučaju nagodbe, kriza neće biti riješena, nego slijede novi krizni trenuci, moguće tužbe itd. To jest proces o kojem ovisi Vlada ali i stabilnost i budućnost Hrvatske. Oko tog raspleta sam pesimist. U Hrvatskoj nije zaživjelo tržište, nema fair playa u gospodarstvu, nema iskustva u prevladavanju kriza – jer smo sve krize prevladali zaduživanjem”, rekao je.

Hebrang smatra da se Hrvatska nalazi u jednom kompleksnom zahvatu koji bi mogao biti reformski, ali vrlo je rizično predviđati hoće li ga uspjeti svladati. „Hrvatska treba naučiti upravljati kriznim situacijama, treba naučiti pustiti više slobode gospodarstvu, a ne znam jesmo li za to dovoljno zreli. Americi je trebalo 200 godina…”, smatra Hebrang.

On zamjera što se u trenutku kada je u Agrokoru izbila kriza izbjegla mogućnost da se ta kriza riješi uz pomoć – bivšeg vlasnika. “Osobno smatram da još uvijek nije kasno, da je moguće uključiti bivšeg vlasnika Ivicu Todorića koji je, uostalom, sam ustvrdio da je ono uspijevao riješiti takve krizne situacije ranije u kompaniji”, rekao je Hebrang.

Ne misli li da je to teško izvedivo, s obzirom na kazneni progon, na sve pogreške Todorićevog tima u upravljanju Agrokorom? „ Neću ulaziti u njegov kazneni progon, niti ga dovoditi u pitanje, to je stvar pravosuđa. No, činjenica je da su u Agrokor ulazile sve vrste inspekcija i revizija, i svih vrsta nadzora, pa nisu nalazili ništa što bi bilo alarmantno opasno ili pogrešno”, kazao je.

„U lex Agrokor se ušlo iznenada i previše agresivno. A to nije dobro ni za HDZ, ni Vladu, niti Hrvatsku”, smatra Hebrang. Svojim stranačkim kolegama u vrhu stranke on zapravo sugerira smirivanje tenzija i – mudrije upravljanje. „To će onda biti put jačanja stranke”, poručio je, prenosi Net.hr.

You may also like