HDZ u Klaićevoj predstavio mjere demografske politike

Kandidati HDZ-ove Domoljubne koalicije u prvoj izbornoj jedinici, koja obuhvaća centar Zagreba, posjetili su u ponedjeljak dječju bolnicu u Klaićevoj ulici i ocijenili kako je ta institucija smještena u neadekvatnom prostoru te najavili gradnju nove dječje bolnice.

Prvi na listi Željko Reiner istaknuo je kako je pronatalitetna politika, koja podrazumijeva i skrb o bolesnoj djeci, jedan od stupova koalicijskoga izbornog programa. “Hrvatska se suočava s činjenicom da joj stanovnici nestaju. Prošle godine je rođeno manje od 39 tisuća ljudi, a umrlo ih je više od 52 tisuće. Razlika je bila oko 11 tisuća, a ove godine je već do kraja osmog mjeseca ta razlika veća od 13 tisuća, dakle ove godine će to očito biti još više izraženo. Ne možemo mirno stajati i gledati kako pučanstvo Hrvatske nestaje i zato smo pripremili cijeli niz mjera da se to na neki način spriječi, ublaži, popravi”, rekao je Reiner.

Za bolnicu u Klaićevoj kazao je kako je riječ o vrhunskoj instituciji koja se o bolesnoj djeci brine u vrlo lošim uvjetima. “Vi znate da su čak onkološki pacijenti bili u takvim uvjetima da su se morali preseliti kilometrima daleko, u Institut za tumore koji nije primjeren za to i koji, naravno, nije nikakvo rješenje”, ocijenio je Reiner i dodao kako će nova vlada Domoljubne koalicije sagraditi novu dječju bolnicu. “Mislimo da je to jedino pravo rješenje i mi ćemo to provesti, za razliku od ove vlade, koja daje samo lažna obećanja i nije ništa provela. Jest, nešto je provela, danas su donijeli odluku da će povećati cijenu tzv. DTS-a (dijagnostičko-terapijsjke skupine), deset dana pred izbore. Zašto to nisu učinili prije tri mjeseca, šest mjeseci ili prije godinu dana”, upitao je Reiner.

Podsjetio je da je HDZ-ova koalicija svojim programom predvidjela i druge mjere za povećanje nataliteta. Uz jednokratnu novčanu naknadu od 100 eura za svako novorođenče, istaknuo je i delimitiranje naknada za drugih šest mjeseci rodiljskog dopusta te uvođenje statusa majke odgojiteljice za žene s više od četvero djece. “Sasvim sigurno, glavna mjera je ona koja je povezana s gospodarstvom, koja je naša druga glavna tema i glavni cilj, a to je stvaranje novih radnih mjesta, jer se nitko ne odlučuje na djecu ili se ne odlučuje na drugo, treće ili četvrto dijete ako nema posla, ako ga je strah da će posao izgubiti ili pak ako ima takve prihode da si to ne može priuštiti i to je okrutna realnost koju moramo promijeniti”, poručio je Reiner.

Zamoljen da komentira zaključke jučerašnjeg sastanka u Bruxellesu posvećenog zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti, Reiner je ponovio kako je Hrvatska nespremna dočekala migrantsku krizu. “Prvoga dana zasjedanja Sabora u rujnu, premijer Milanović je na pitanje iz zastupničkih klupa rekao da problem migranata uopće ne postoji, da se diže nekakva panika, potpuno neopravdana, da će možda ući tisuću ili dvije ljudi u Hrvatsku i odmah proći u Mađarsku. U sljedeća 24 sata, u Hrvatsku je ušlo 7000 ljudi. Do danas ih je ušlo preko 250 tisuća i to svakim satom raste. Na žalost, Hrvatska je danas, 2015. godine, dočekala najveći izazov, pa i sigurnosnu ugrozu, od Domovinskog rata i najveći migracijski problem u Europi nakon završetka II svjetskog rata potpuno nespremna. Mi smo na to bili daleko nespremniji nego što smo 90-ih, usred rata, bili za prihvat prognanika i izbjeglica. To je katastrofalno, to je sramota i nadam se da će netko zbog toga, ako ne osjetiti sram, barem podnijeti odgovornost”, kazao je Reiner.

Tumači kako je od samog početka bilo jasno da će dio migranata barem neko vrijeme ostati u Hrvatskoj. “To je bilo svakom jasno osim očito trenutačnoj vladi na odlasku. Za to se nisu pripremili. Postavljam pitanje, a nadam se da će ga i građani postaviti, zašto se neke stvari nisu napravile prije tri ili četiri mjeseca. Zašto se, primjerice, nisu prazne vojarne malo uredile i adaptirale, jer je i tada bilo jasno da će nekoliko tisuća ljudi, ako ne i desetine tisuća, ostati neko vrijeme u Hrvatskoj, da će doći zima i da te ljude treba negdje smjestiti”, upitao je.

Uvjeren je da je i činjenica da je Vlada tek sada krenula u izgradnju zimskog kampa za izbjeglice u Slavonskom Brodu dokaz njezine “totalne nebrige i nepripremljenosti”.

Novinare je zanimalo i hoće li HDZ donatorskim večerama prikupiti dovoljno novca za izbornu kampanju. Reiner je odgovorio kako je riječ o transparentnoj metodi jer je svaka donacija praćena ugovorom, a uvjeren je da će na taj način prikupljen novac biti dostatan kako bi se pokrili troškovi kampanje. “Mi ne koristimo svoje pozicije u Vladi, u Saboru itd., kao neki drugi u kampanji. Mi ćemo provoditi kampanju koja će biti onakva kakva treba biti, uljuđena, pristojna, gdje ćemo pokušavati argumentima dokazati ono što govorimo, a ne uvredama, pa čak i psovkama koje se na žalost čuju s druge strane”, kazao je.

Reiner je uvjeren da će HDZ imato dovoljno novca za kampanju. “Imamo veliki broj članova i simpatizera, koji shvaćaju da je ova vlada tijekom četiri godine do te mjere uništila Hrvatsku da naprosto mora doći druga vlada, a ta je ona Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om”, poručio je.

You may also like