HDZ: Štromar obmanjuje javnost

Varaždinska županijska organizacija HDZ-a prozvala je u subotu varaždinskog župana Predraga Štromara (HNS) da obmanjuje javnost “dramatičnom tvrdnjom” o ukidanju financiranja prijevoza učenika, te ističe kako najavljeno smanjenje sufinanciranja mjesečnih učeničkih karata ne znači i njihovo ukidanje.

“Varaždinski župan g. Predrag Štromar, kada je u pitanju financiranje mjesečnih učeničkih karata, opet je u svojim izjavama kontradiktoran: najprije obmanjuje javnost dramatičnom tvrdnjom da se ukida financiranje prijevoza učenika, a odmah iza toga tvrdi ‘da se za ovu školsku godinu sredstva za sufinanciranje mjesečnih učeničkih karata smanjuju za oko 100.000 kuna’. Iz toga se jasno može iščitati da se prijevoz učenika ne ukida”, poručuju iz HDZ-a u priopćenju.

Županu Štromaru predlažu da, ako pak Varaždinska županija nema spomenutih 100.000 kuna, pokrene postupak za ukidanje Varaždinske županije, “jer ne ostvaruje svrhu svoga postojanja”.

Inače, Štromar je u petak pozvao sve saborske zastupnike iz Varaždinske županije i sa sjevera Hrvatske da amandmanima na prijedlog ovogodišnjeg državnog proračuna izmijene Vladinu odluku o smanjenju državnih subvencija za prijevoz učenika koji u školu putuju javnim prijevozom. “Od početka idućeg mjeseca srednjoškolci s područja Varaždinske županije plaćat će veće cijene prijevoza do škole i vlakom i autobusom, a od početka idućeg godine te će se cijene još više povećati. Posljedica je to donošenja novog proračuna u kojem je Vlada predložila smanjenje iznosa za sufinanciranje prijevoza za 94 milijuna kuna i namjere da se od iduće školske godine prijevoz sufinancira prema imovinskom cenzusu”, rekao je Štromar konferenciji za novinare.

Iz HDZ-a ga prozivaju i da je cijeli županijski projekt javnog privatnog partnerstva “na kriminalnim temeljima” na što, kažu, upozoravaju već deset godina, s obzirom da je pet puta skuplji od klasičnog modela izgradnje, a zbog toga “ugovori nose oznaku tajnosti”.

Na županove tvrdnje o “revanšizmu” Mosta i Domoljubne koalicije prema sjeveru Hrvatske, kojeg vode HNS i SDP, odgovaraju pozivom da navede koje su to projekte provele stranke Kukuriku koalicije na području Varaždinske županije u protekle četiri godine. “Kad župan tvrdi ‘da ova Vlada ne razmišlja o gradnji novih škola’, pozivamo ga da javno navede koje su to škole izgrađene u njegovom sedmogodišnjem mandatu”, navode u HDZ-u.

Štromara pozivaju i da objasni kako to da do dan danas nisu postavljeni temelji za dogradnju zgrade kirurgije Opće bolnice Varaždin, te zašto “nije ni slova prozborio” kad su iz Varaždinske županije izmještena sjedišta važnih institucija (studio HRT-a, Sveučilište Sjever, Carina, Hrvatske željeznice …). Bilo bi dobro, dodaju u HDZ-u, da građani Varaždinske županije od župana napokon dobiju odgovor na koji način je, u suradnji s gradskom vlašću, uspio riješiti bale smeća na ulazu u Varaždin.

“Građani Varaždinske županije također imaju pravo znati u kojoj je fazi, nakon sedam godina projektiranja, projekt Aglomeracije Varaždin te projekt obnove Arboretuma Opeka, koji se nalazi u općini županova prebivališta. Pitanja bi mogli nizati u nedogled, ali dobiti odgovor očito nikako”, zaključuje u priopćenju predsjednik HDZ-a Varaždinske županije Anđelko Stričak.

You may also like