HDZ: SDP je rastrošan zato što troši naš novac

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko je tijekom predizbornog druženja s građanima u Trogiru u utorak rekao da ga ne iznenađuje SDP-ova markentiška rastrošnost jer je očito da “troše naš novac za svoju neskromnu kampanju”, naglasivši da će ih ta kampanja odvesti u poraz.

U povodu objavljenih izvješća o financiranju kampanje po kojima je SDP do sada potrošio nešto više od deset milijuna kuna, Karamarko je rekao da HDZ pokušava biti skroman i da su tek jučer počeli plasirati spotove jer smatraju da moraju živjeti i ponašati se u skladu s prilikama. “Ne možemo mi drugačije živjeti od naših ljudi. Zato sam i rekao da ću kada budem premijer ministrima i ljudima u Saboru odmah u startu skinuti plaće za 25 posto, pa neka rade po učinku. Neka buduća vlada radi po učinku. Ako podižu bruto državni proizvod i standard građanima neka imaju veće plaće, a ako ne, neka krenu s nižim”, kazao je Karamarko.

Štednja je razlog i odluke da, ako dođe na vlast, ukine ured bivšeg predsjednika. Rekao je da je očekivao od bivšeg predsjednika da će sam ukinuti svoj ured, koji troši do četiri milijuna kuna što bi, istaknuo je, bilo dostatno za 500 poticaja mladim obiteljima i novorođenoj dijeci.

Na pitanje zašto je izabrao biti nositelj u 9. izbornoj jedinici rekao je: “Sada sam u godinama da se želim vratiti u svoj zavičaj. Zadranin sam i tu se dobro osjećam. Sad ne bi išao u Zagreb jer mi je tu lijepo. S obzirom na sve to bilo je logično da se tu kandidiram i mislim da je to prirodno. Podršku imamo gdje god dođemo. Zapravo ćemo je svuda imati osim možda u dvije izborne jedinice”, rekao je Karamarko.

Na pitanje zašto su tek tri žene na listi HDZ- a, rekao je da ne zna, da je princip bio da im ljudi s terena predlažu kandidate, a u neke su liste čak i intervenirali, no to je, kazao je, tek 20 posto.

Komentirajući izjave SDP-ova ministra Miranda Mrsića da HDZ, kad je riječ o broju nezaposlenih i zaposlenih ima “kreativnu statistiku iz Karamarkovog statističkog zavoda”, predsjednik HDZ-a je izjavio da je karakteristika mandata SDP-a “laž i debakl jer lažu na bazičnim stvarima koje svatko može provjeriti”. Od 28. rujna do 28. listopada izgubljeno je 16.271 radno mjesto, rekao je. “Potrudio sam se zapamtiti točan broj. I to rapidno i dalje pada. Ne trebamo se čuditi, nema gospodarske aktivnosti,” rekao je i poručio da će “takvo što izvoditi još dva dana nakon čega će biti kažnjeni”.

Novinare je zanimalo kako bi konkretno rješio problem blokiranih u Hrvatskoj na što je odgovorio da se ovršni zakon mora mijenjati. Podsjetio je da je HDZ u određenom službenom sporazumu s udrugom Blokirani, da je predsjednica te udruge Miriam Kervatin na njihovoj listi u 8. izbornoj jedinici i da će sa njima rješavati taj problem. Osim u Trogiru, gdje se fotografirao s građanima i pomolio u katedrali sv. Lovre Karamarko je u Kaštel Sućurcu na Rivi upalio svijeću za sve poginule u Domovinskom ratu, a tamošnji su mu mještani nakon “Živjela Hrvatska” zapjevali “Lijepo ime Tomislav”. U Sinju je posjetio Muzej Sinjske alke, a potom i samostan Gospe Sinjske.

HDZ je u utorak poručio kako je Hrvatska je na dnu bez obzira na to koji se pokazatelji uspoređuju, a sve je to, ističu, posljedica “rada” vlade na odlasku. Obećavali su da će smanjiti javni dug, no to je bila samo jedna u nizu laži kojima su obmanjivali građane, pa odakle Milanovićevoj vladi obraza govoriti da Hrvatska raste, pitaju se u HDZ-ovu priopćenju na temu trećeg, od deset propalih obećanja SDP-ove vlade.

Osvrćući se na obećanje vladajućih o razradi plana cjelovite fiskalne konsolidacije iz HDZ-a poručuju kako je istina da je krajem srpnja ove godine javni dug iznosio je 289,1 milijardi kuna ili 87 posto procijenjenog BDP-a za ovu godinu te je zabilježio znatan rast i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, a do kraja godine mogao bi dosegnuti razinu od 90 posto BDP-a. Obveza svake vlade je stabilizirati i po mogućnosti smanjiti rast duga, a SDP-ova neodrživa obećanja i neučinkovito vodstvo pogoršavaju stvari iz dana u dan, poručuju iz HDZ-a.

You may also like