HDZ: Nova vlada će voditi aktivniju politiku prema Hrvatima u BiH

Hrvati u Bosni i Hercegovini nisu ni manjina ni iseljeništvo nego ponosan najstariji konstituivan narod u BiH i kada nakon 8. studenoga Domoljubna koalicija preuzme vlast, nova vlada “bez ikakvih kompleksa” vodit će aktivnu politiku pomoći Hrvatima u BiH, hrvatskom iseljeništvu i hrvatskim nacionalnim manjinama u susjednim državama, poručio je u četvrtak u Orašju predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

U govoru na programskom skupu HDZ-a i Domoljubne koalicije za 11. izbornu jedinicu održanom u četvrtak navečer u Orašju predsjednik HDZ-a ustvrdio je kako je to i “naša ustavna dužnost ali i emotivna i domoljubna obveza”. “Nažalost, to je i razlog zašto vlada na odlasku u tom segmentu politke nije učinila više”, ustvrdio je Karamarako obećavši kako će vlada Domoljubne koalicije tražiti i zahtijevati punu ravnopravnost hrvatskog naroda, jednako u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Po njegovim riječima Hrvati u BiH, nisu tu državu razarali i komadali nego su je čuvali i branili te imaju pravo na punu ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima.

Također je ustvrdio kako je hrvatsko iseljeništvo za Hrvatsku dalo sve što je moglo, a nije zauzvrat dobilo ništa. “I to ćemo promijeniti, taj odnos prema Hrvatima izvan Republike Hrvatske”, kazao je rekavši kako će nova vlada odnos s iseljeništvom podići na najvišu političku razinu i “vratiti se na onu Tuđmanovu o povezanosti iseljene i domovinske Hrvatske”. “Znate da je krnja Kukuriku koalicija najavila da na ovim izborima neće u 11. izbornoj jedinici ponuditi listu. Što nam to zapravo govori? Ili podcjenjuju hrvatski narod u Bosni i Hercegovini ili im nemaju što ponuditi. Mislim da to znači i jedno i drugo”, zaključio je Karamarko poručivši kako Domoljubna koalicija ne želi dijeliti hrvatski narod ni po kojoj osnovi te kako samo snažna i napredna Hrvatska može biti jaki oslonac Hrvatima u BiH. Pripadnicma HVO-a poručio je kako su jednaki hrvatskim braniteljima rekavši kako nije u redu da prava pripadnika HVO-a i hrvatskih branitelja budu različita. “Ta ćemo prava izjednačiti poštivajući međudržavne ugovore”, obećao je.

Navodeći na skupu održanom u dvorani “Golden palace” temeljne postavke iz predizbornog programa Domoljubne koalicije “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje 5+ Hrvatska”, Karamarko je naveo kako je na tom programu rađeno dvije godine, dok je Kukuriku koalicija, prema Karamarkovim riječima, “program sklepala u dva dana”. “Neki dan sam se šokirao kada sam vidio kakvu ova vlada projekciju ima i kako smišlja rast Hrvatske sljedećih godina. Njihova projekcija predviđa rast u 2016. za 1 posto, 2017. 2 posto, 2018. 1,5 posto. To je njihova projekcija rasta. Hrvatska od 1 posto. To je rast. Dakle nema nikakvog rasta osim rasta dodvoravanja građanima”, kazao je Tomislav Karamarko pozvavši hrvatske birače u BiH da svoj glas na parlamentarnim izborima daju Domoljubnoj koaliciji.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ustvrdio je u govoru kako se hrvatski narod u BiH, bez obzira na jaku volju i želju, bez pomoći vlasti u Hrvatskoj ne može izboriti za ravnopravnost s ostala dva naroda u BiH. Istaknuo je potrebu drugačijeg uređenja Bosne i Hercegovine koje, kako je kazao, nema bez jednakopravnog i ustavotvornog hrvatskog naroda. “Ako nemamo istinske i prave potpore Republike Hrvatske teško da ćemo to sve skupa ostvariti, a ja vas uvjeravam, to ćemo ostvariti prije narednih lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini”, rekao je Čović.

Govorio je i predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić koji je ukazao na neravnopravan položaj Hrvata u BiH rekavši kako se Hrvatima u toj zemlji negira i pravo na raspolaganje rezultatima svoga rada.  Koordinator Domoljubne koalicije za 11. izbornu jedinicu Ivan Šuker, na samom početku govora čestitao je predsjedniku HDZ-a Tomislavku Karamarku rođenje kćeri rekavši kako Karamarko svojim vlastitim primjerom pokazuje da živi demografsku politiku koju biračima nudi Domoljubna koalicija u sklopu programa “5+ Hrvatska”.  Šuker se založio za povećanje broja biračkih mjesta u BiH i iseljeništvu kao i za uvođenje dopisnog glasovanja. Kao i Karamarko i Šuker je istaknuo potrebu izjednačavanja prava pripadnika HVO-a s hrvatskim braniteljima ustvrdivši kako bi to hrvatskom državnom proračunu donijelo uštede, a ne trošak.

You may also like