HDZ: Nikakav raskol u HDZ-u ne postoji

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i zastupnik u Europskom parlamentu Davor Ivo Stier demantirali su u nedjelju da u stranci postoji raskol zbog Stierova najavljenog politološkog eseja s prijedlogom razvoja stranke. “Ma kakvi. Stier je član HDZ-ova Odbora za razvoj, ima pravo napisati što hoće i sve će se razmatrati”, kazao je Karamarko novinarima upitan je li, kako se medijski spekulira, najavljeni Stierov esej s prijedlogom reforme stranke doveo do raskola u HDZ-u.

Karamarko je istaknuo i da stranka nije statičko tijelo, već se ono mijenja, politika i izazovi se mijenjaju i potrebno je imati odgovore na to. Zašto se u medijima samo piše o takozvanom raskolu u HDZ-u, a ne i što se događa u SDP-u, upitao je Karamarko. Rekao je kako cijeni novinarski posao, ali da ne razumije “tu vrstu shvaćanja da se gubitnika proglasi pobjednikom, da se HDZ-ova relativna pobjeda pokušava još više relativizirati, što nije dobro”. “Možda bi javnost zanimalo što se događa u SDP-u nakon gubitka više od 20 mandata, dok ih je HDZ dobio više nego na prošlim parlamentarnim izborima. Mi smo pobjednici, oni gubitnici. Očito, kao i u protekle tri i pol godine, svi se bave HDZ-om. Dok je bio opozicija, pitaju gdje je naš program. Sada kad su vidjeli da imamo program, ne znaju što bi s njim, jer SDP nema program. Malo je to čudno, ali i simpatično jer novinari moraju raditi svoj posao”, kazao je Karamarko.

Da je njegov najavljeni politološki esej izazvao raskol u stranci, negirao je i Stier, istaknuvši kako na njega nema nikakve primjedbe u vrhu stranke. To je politološki esej koji će biti objavljen u prosincu, u njemu je riječ o razvojnim paradigmama, a naglasak je na razvoju Hrvatske, rekao je. Stier je istaknuo kako nisu realni medijski napisi koji ga spominju kao budućeg mandatara. To nije realno, kazao je. “Nemam nikakvu drugu ambiciju osim što i dalje želim raditi na daljnjoj profilaciji HDZ-a kao demokršćanske stranke i s tog pogleda pridonijeti razvoju Hrvatske”, rekao je Stier.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković je, upitan je li spreman biti mandatar buduće vlade ako Most bude inzistirao na tome, odgovorio da je nedjeljni sastanak u HDZ-u bio posvećen temi sigurnosti i borbi protiv terorizma te da nikakvih razgovora o tome tko bi mogao biti premijer nije bilo. “Još traju pregovori o budućoj koaliciji i dobivanju potpore većine zastupnika u Saboru. HDZ je dobio najveći broj mandata u ovom trenutku, a na pregovorima je da vidimo kako ćemo uspjeti formirati vlast. Nikakvih razgovora o tome tko bi osobno mogao biti premijer nije bilo na današnjem sastanku”, kazao je Plenković nakon konzultacija koje je predsjednik stranke sazvao u nedjelju s HDZ-ovim europarlamentarcima vezano uz sigurnosnu situaciju u Europi te migrantsku krizu.

Na pitanje slijede li unutarstranački izbori ako HDZ ne uspije formirati vladu s Mostom nezavisnih lista, odgovorio je kako su svi članovi stranke fokusirani na to da HDZ preuzme odgovornost zajedno s drugim zastupnicima, koji bi ga podržali u iduće četiri godine. “Stranački izbori su tema kada za to dođe vrijeme”, rekao je Plenković.

Nakon konzultacija s HDZ-ovim europarlamentarcima u vezi sa sigurnosnom situacijom u Eurospkoj uniji i migrantskoj krizi, predsjednik stranke Tomislav Karamarko je izjavio kako bi volio da se odlazeća vlada aktivno uključi u pregovore i dogovore na razini EU. “Volio bih i da se odlazeća vlada aktivno uključi u tijekove razgovora, pregovora i dogovora na razini cijele EU”, kazao je Karamarko novinarima nakon konzultacija u središnjici stranke. Izrazivši zadovoljstvo sastankom, rekao je da je od svojih europarlamentaraca dobio informacije što se događa vezano uz sigurnosnu situaciju i migranstku krizu. “Izgleda da još nisu definirane kvote prijema izbjeglica pa je pitanje dokle će ih Njemačka moći primati. O tome ovisi što će se događati”, rekao je i dodao da će njemačka odluka o prijemu migranata izazvati domino efekt i u drugim zemljama.

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica rekla je da zbog protivljenja socijalista i lijevih, Europski parlament nije donio rezolucije Europske pučke stranke o podacima vezanim uz imena putnika u zrakoplovima. Od prvog dana HDZ je tražio da se u zemlji mora registrirati svaki migrant, ali se to nije radilo na najbolji način, posebno na granici sa Srbijom, rekla je. “Hrvatska mora ozbiljno registrirati sve koji prolaze kroz zemlju i ako je točan podatak oko one putovnice, onda smo na žalost bili u pravu”, rekla je.

Upitana kako gleda na odnos između Hrvatske i Slovenije i slovenskom postavljanju žice na hrvatskoj strani odgovorila je da je Slovenija nama prijateljska zemlja te da taj problem treba pokušati riješiti diplomatskim putem. “Hrvatska želi ući u Schengen i treba se ponašati kao da smo već njegova članica. To je ono što hrvatska vlast na žalost nije radila”, rekla je Šuica.

Na ponovna pitanja o pregovorima s Mostom nezavisnih lista o podršci za formiranje nove vlade, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je rekao da je optimist. Istaknuvši da ne želi ništa prejudicirati, kazao je da su pregovorima pristupili pošteno. “HDZ respektira Most kao fenomen i realnu pojavu koja ima 19 mandata i na taj način smo im pristupili. Pristupili smo bez ambicije da ulazimo među njih i parcijalno radimo neke aranžmane, kao SDP. Mislim da na to naše poštenje, pošteni pristup njima te uvažavanje sugovornika kao i, s druge strane, našu pripremljenost na sve ono što je Most smatrao da bi trebale biti reforme – moram biti optimista”, kazao je. HDZ je dodatno Mostu postavio pitanje i očekuju odgovore hoće li se pregovarati i o visokom školstvu i znanosti te o nacionalnoj sigurnosti, kazao je.

You may also like

0 comments