HDZ nastavio odbrojavanje SDP-ovih propalih obećanja – na redu četvrto

 

SDP-ovo propalo obećanje: ”Socijalna politika obuhvatit će širok prostor različitih mjera u područjima demografske, pronatalitetne i populacijske politike”.

Istina: Demografski podaci su poražavajući, 2014. bila je godina s najvećim demografskim padom u povijesti samostalne hrvatske države – zabilježeno je 11.273 manje rođenih nego umrlih. (DZS, 22. srpnja, 2015.) Milanovićeva politika je propala. Hvale se da Hrvatska raste! Hrvatska raste, ali u krivom smjeru.

Gospodarstvo je u kaosu. Građani su bespomoćni. Mladi ljudi zbog toga ispaštaju. Svjedoci smo šokantne nezaposlenosti, iseljavanja, kao i demografskog sloma. Samo je u 2014. godini zabilježen najveći demografski pad u povijesti samostalne hrvatske države – rođeno je 11.273 osoba manje nego što je umrlo. Usporedbe radi, samo u jednoj godini izgubili smo grad veličine Sinja. Milanovićeva vlada u svom mandatu nije poduzela ništa kako bi spriječila izumiranje, kao ni iseljavanje našeg stanovništva.

Potrebna nam je promjena. Milanovićeva politika bacila je našu zemlju u gospodarski i socijalni ponor. Ništa se neće promijeniti bez prave promjene vodstva’, naglasio je HDZ putem priopćenja.

Podsjetimo i na dosadašnje odbrojavanje SDP-ovih propalih obećanja.

Broj 10

SDP-ovo propalo obećanje: ”Povećat ćemo potencijal za nove investicije, i domaće i inozemne”

Istina: Ukupan iznos izravnih stranih ulaganja u Hrvatskoj u prvoj polovici 2015. godine bio je, prema podacima Hrvatske narodne banke, 45 posto niži nego u istom razdoblju prošle godine. (HNB.hr, 14. listopada, 2015.)

Broj 9

SDP-ovo propalo obećanje: ”U istom razdoblju (do kraja mandata) znatno ćemo smanjiti stopu nezaposlenosti, odnosno povećati stopu zaposlenosti”.

Istina: Unatoč turističkoj sezoni i sezonskom zapošljavanju, u srpnju ove godine broj zaposlenih u Hrvatskoj bio je na najnižoj srpanjskoj razini u posljednjih 15 godina! (HGK, 24. kolovoza, 2015.) A prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, u samo mjesec dana – u razdoblju od 28. rujna do 28. listopada 2015. godine, posao je izgubilo 16.271 građana! (hzz.hr)

Broj 8

SDP-ovo propalo obećanje: ”U kratkom roku gospodarska politika će se usmjeriti prema stvaranju povoljnijih uvjeta za rast investicija i povećanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva”

Istina: Prema izvješću Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o globalnoj konkurentnosti – u kojem su obuhvaćene 144 zemlje svijeta, Milanovićeva vlada proglašena je 6. najneučinkovitijom vladom na svijetu, a ujedno i 2. najneučinkovitijom u Europi. (Weforum.org, 14. srpnja, 2015.)

Broj 7

SDP-ovo propalo obećanje: “Unaprijedit ćemo organizacijsku i institucionalnu sposobnost za definiranje, izradu i korištenje projekata financiranja iz fondova Europske unije kako bismo godišnje koristili barem 2 milijarde eura sredstava iz programa Europske unije”.

Istina: Realizacija EU projekata u svakoj godini mandata Milanovićeve vlade nije dosegla ni 2 milijarde kuna, a kamoli 2 milijarde eura. Realizirali su svega 900 milijuna kuna u 2012. godini, zatim u 2013. godini 1,1 milijardu kuna, a u 2014. godini 1,2 milijarde kuna. (IM mjesečnik, rujan/listopad, 2015.)

Broj 6

SDP-ovo propalo obećanje: „Naša koalicija svrstava poljoprivredu u prioritetnu i stratešku gospodarsku granu, čija je misija i u narednome razdoblju obavljanje nekoliko bitnih funkcija: proizvesti dovoljnu količinu kvalitetne hrane za prehranu vlastitoga stanovništva“

Istina:  Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2014. bilježi pad od 9,4% u odnosu na prethodnu godinu, 2013. opet pad od 8,1% u odnosu na prethodnu godinu te 2012. opet pad od 1,8% u odnosu na prethodnu godinu. Vrijednost poljoprivredne proizvodnje u 2011. godini iznosila je 21,3 milijardu kuna, a 2014. godine 17,4 milijarde kuna, što je jednostavnom računicom pad od gotovo 20%! (DZS, 27. rujna, 2013., 26. rujna, 2014., 28. rujna, 2015.)

Broj 5

SDP-ovo propalo obećanje: „Nezaposlenost nije samo pitanje egzistencije, nije samo pitanje ima li čovjek od čega živjeti, već i pitanje svačijega osobnoga dostojanstva, osjećaja da ga njegova sredina cijeni i treba i da sudjeluje kao ravnopravni građanin u svojoj zemlji. Zato je nezaposlenost izvor ne samo financijske, nego i svake druge nepravde.“

Istina:  Prema najnovijim istraživanjima Eurostata, Hrvatska je 3. najgora država u EU po stopi nezaposlenosti, iza nas su samo Španjolska i Grčka. Točnije, 291.000 građana je nezaposleno. (Eurostat, 30. listopada, 2015.)

Nakon 4 izgubljene godine mandata Milanovićeve vlade, svjedoci smo šokantne nezaposlenosti. Sada se još besramno hvale da „stvaraju 500 radnih mjesta tjedno“ i da Hrvatska raste! Hrvatska raste, ali u krivom smjeru. Nezaposlenost raste, broj mladih iseljenih raste, kao i broj izgubljenih radnih mjesta. Točnije, 291.000 građana je nezaposleno. A da ne spominjemo sve one mlade koji su bili prisiljeni napustiti Hrvatsku, jer za njih ovdje nema posla. Milanoviću, gdje se stvara tih „500 radnih mjesta tjedno“ – u Njemačkoj?!

You may also like