HDZ i manjine su blizu dogovora

HDZ se u četvrtak našao s predstavnicima nacionalnih manjina, kako bi pregovarali o budućoj suradnji i o tome kako bi ona izgledala. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i Milorad Pupovac dali su izjavu nakon sastanka, i obojica kažu da pregovori idu dobro i bliže se kraju.

Plenković je rekao da je održan drugi krug razgovora sa svim zastupnicima nacionalnih manjina. “Temeljem njihovog prijedloga, dogovorili smo precizno koje ćemo elemente iz prijedloga uvrstiti u budući program Vlade. To se temelji na nizu zakona i prava, upravo je HDZ-u želja da svih osam zastupnika podržava buduću Hrvatsku vladu, i u cilju kvalitetne provedbe programa i sredstava za nacionalne manjine idućih godina”, kazao je Plenković.

Idućih dana će, najavio je, razgovarati sa svakim zastupnikom i dogovoriti sustavan okvir gdje bi pratili provedbu programa Vlade i programa za nacionalne manjine.

Milorad Pupovac je rekao da su nakon nekoliko dana rada usuglasile točke koje su predložene u zajedničkom sporazumu u ostvarivanju temeljnih prava nacionalnih manjina. “Usuglasili smo se da te točke budu ugrađene u zajednički program Vlade za iduće četiri godine. Ostalo je još da usuglasimo programske točke za svaku manjinsku zajednicu koju predstavlja nas osam. Te točke su posebno važne i značajne za ostvarivanje konkretnih prava pripadnika nacionalnih manjina koje zastupamo, i vjerujemo da ćemo ih usuglasiti, te imati sve pretpostavke da pregovore privedemo kraju”, kazao je Pupovac o pregovorima. Kaže i da je sljedeća faza posla priprema za sjednicu Sabora i izglasavanje nove Vlade i programa nove vlade. “Mi želimo da pregovori budu završeni što prije, pa ćemo pojačati intenzitet rada na tim dokumentima”, dodao je.

Upitan je o svojoj izjavi da ne želi u Vladu u kojoj je Zlatko Hasanbegović. “Mi smo danas razgovarali o temeljnim pravima nacionalnih manjina i o tome kako ćemo pristupiti posebnim točkama u drugom krugu, a o svim drugim aspektima nismo razgovarali”, kazao je Pupovac.

Plenković se na to ubacio i rekao da nema ničega od špekulacija koje se pojavljuju u medijima u kontekstu pozicija u Vladi. “Nikakvog razgovora niti s kolegama iz Mosta niti s nacionalnim manjinama o sastavu Vlade i pojedinim ministrima nije bilo. O sastavu odlučuje onaj koji dobije od predsjednice dozvolu da sastavlja Vladu”, kaže Plenković za N1.

Ja vas molim, dodao je na to Pupovac, “da sačekate sve faze pregovora pred nama”. “Nakon te faze ćemo imati sve pretpostavke da kažemo da smo se usuglasili oko davanja povjerenja Plenkoviću za mandatara, a na njemu je da na osnovi povjerenja donese najbolje odluke što se tiče buduće Vlade.”

Mi nemam saznanja u vezi s Mostom, kaže Pupovac odgovarajući na pitanje, “a što se tiče načina na koji će nacionalne manjine sudjelovati u vlasti nismo razgovarali, nego o prioritetima za pripadnike nacionalnih manjina. I onda će temeljem toga biti usuglašeno kako će se rješavati ta pitanja.”

Na pitanje hoće li inzistirati na dvojezičnim pločama, Pupovac kaže da ima više kolega koji bi mogli na to odgovoriti. “Pitanje službene upotrebe jezika i pisma, obrazovanja, razvoja, manjinskih institucija, sve su to pitanja koja ravnopravno tretiramo, i niti jednom ne dajemo poseban status. O svemu razgovaramo na način da nas rješavanje tih pitanja približava, a ne udaljava.”

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je u četvrtak ispred Središnjice HDZ-a kako je s predsjednikom stranke Andrejom Plenkovićem razgovarao o pregovorima HDZ-a s nacionalnim manjinama, istaknuvši kako se u stranci još uopće ne razgovara o funkcijama u budućoj Vladi.”Razgovaralo se o platformi HDZ-a za pregovore s nacionalnim manjinama, kako skupno, tako i pojedinačno”, kazao je Hasanbegović novinarima nakon izlaska iz Središnjice HDZ-a upitan u čemu je razgovarao s Plenkovićem.

Nije želio odgovoriti na novinarski upit jesu li razgovarali o mjestu ministra kulture, a na pitanje kako komentira zahtjev potpredsjednika SDSS-a Milorada Pupovca da on u novoj vladi više ne bude ministar kulture, Hasanbegović je ponovio da će vladu formirati HDZ i Most. Na ponovljeni upit na kojoj se dužnosti vidi u toj Vladi, odgovorio je kako se o tome uopće još ne razgovara.

You may also like

0 comments