HDZ će predstaviti svoj gospodarski program vrhu stranke

Nakon što su viđeniji SDP-ovci već počeli prozivati i izrugivati HDZ zbog neobjavljivanja gospodarskog programa, koji se zadnjih mjeseci pripremao u suradnji sa stručnjacima iz münchenskog IFO instituta, u ponedjeljak će završna verzija HDZ-ove vizije ekonomskog oporavka Hrvatske konačno biti predstavljena, piše Hrvoje Prnjak za Slobodnu Dalmaciju.

Doduše, zasad neće biti javne objave programa, koji se sastoji od 14 poglavlja, nego će ga predsjednik vodeće oporbene stranke Tomislav Karamarko u središnjici HDZ-a prezentirati najbliskijim suradnicima i medijski najeksponiranijim članovima stranke. Javna prezentacija će još pričekati, i to do objavljivanja datuma izbora, što se može objasniti kao predizborno taktiziranje iz razumljivog straha da se neke tematske cjeline programa medijski ne “potroše” prije vremena.

S obzirom na najnovije PR-ovske poteze vladajućih, pri čemu prije svega ciljaju na upadljivo forsiranje pozitivne retorike premijera Zorana Milanovića o HDZ-ovu osnivaču dr. Franji Tuđmanu u zadnje vrijeme, HDZ-ovci žele izbjeći mogućnost da vladajući u predizbornom razdoblju naprosto prisvoje i neke njihove ideje. Detalje programa, uz stručnjake iz Njemačke, kolegama iz stranke će predstaviti predsjednik HDZ-ova Odbora za financije Tomislav Ćorić i eurozastupnica Ivana Maletić.

Prezentaciji će nazočiti stranački tajnici Milijan Brkić, Tomislav Čuljak, Miro Kovač, dio saborskih zastupnika (Davorin Mlakar, Gordan Jandroković, Željko Reiner, možda i još poneko), Karamarkov gospodarski savjetnik Martin Pastuović. Koliko je dosad poznato, program sadrži niz mjera za olakšavanje poslovanja malim i srednjim poduzetnicima, kao i smanjivanje porezne presije. Isto tako predviđaju se i konkretni prijedlozi za racionalizaciju i veću učinkovitost javne uprave (u dvije godine preispitat će se svako mjesto, redefinirati zadaci i ovlasti zaposlenika i institucija, kao i sustav ocjenjivanja rada).

HDZ se zauzima za ukidanje nerentabilnih općina, dok županije ostaju “na broju”. Najavljuju i nastavak privatizacije državne imovine i tvrtki koje se bave tržišnim djelatnostima. Posebno su se pozabavili oživljavanjem svake pojedine industrijske grane (od drvne industrije do turizma), a zanimljivo da u HDZ-u planiraju i uključivanje Hrvatske u svjetske tokove vojne industrije, kroz ulazak u suradnju s nekim velikim svjetskim proizvođačima oružja i vojne opreme. Tu su i mjere koje će omogućiti okrupnjavanje poljoprivrednih posjeda, toliko puta spominjano a nikad realizirano navodnjavanje Hrvatske.

Njemački stručnjaci su predložili da od njih “kopiramo” model smanjivanja udjela sive ekonomije i pritiska na socijalni sustav: dio umirovljenih bi se u uvjetima rasta mogao vratiti u radni odnos, uz garanciju većeg dijela mirovine u slučaju da ostanu bez “novog” posla; a po sličnom bi se modelu na povremenim poslovima aktivirali i nezaposleni. Detalji vezani uz rješavanje makroekonomskih problema kao što su javni dug i javne financije zasad se brižno taje. U svakom slučaju, u HDZ-u drže da znaju kako osigurati gospodarski rast od četiri posto i kako ispuniti uvjete za ulazak u zonu eura od 2020. godine, što će reći da imaju rješenje za ispunjavanje tzv. maastrichtskog sporazuma, tj. za smanjivanje javnog duga na razinu od 60 posto BDP-a i deficita proračuna na oko tri posto.

You may also like