Home Uncategorized HDZ će imati dvostruko manje ministarstava?

HDZ će imati dvostruko manje ministarstava?

by admin

Predsjednik HSLS-a Darinko Kosor rekao je da je Josip Budimir prijedlog HSLS-a za ministra gospodarstva, ali da nije sigurno da će u HDZ-u to i prihvatiti

Vlada Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a, trebala bi, neslužbeno doznajemo, imati 13 ministarstava, za razliku od sadašnjih 20. Pojedina će se ministarstva spojiti, pojedina ukinuti, a na konačnom se nacrtu radi upravo ovih dana u stranačkim redovima. No, ključno je pitanje: tko će biti trinaest HDZ-ovih ministara koji bi Hrvatsku, uz pomoć još tajnovitog HDZ-ova gospodarskog programa, trebali provesti kroz ozbiljne reforme i izvući iz gospodarske krize, naravno ako osvoje vlast? Međutim, osvanulo je ovih dana u medijima da bi HSLS-ovac Josip Budimir u Karamarkovoj Vladi trebao biti ministar gospodarstva.

Šef HSLS-a Darinko Kosor jučer nam je rekao da je Budimir HSLS-ov prijedlog za ministra gospodarstva, ali da u koalicijskom sporazumu to nije dogovor jer se u sporazumu nisu bavili izvršnom vlašću te da to ne znači da će HDZ prihvatiti njihov prijedlog. “U sporazumu nema spomena o izvršnoj vlasti”, dodao je Kosor. I u HDZ-u službeno demantiraju tu informaciju. Ne žele službeno otkriti niti jednog potencijalnog kandidata za ministra, dapače u stranci je “zabranjeno” govoriti o tome tko ulazi u izvršnu vlast. “Ni na odborima se izvršna vlast ne spominje, to je zabranjena tema”, kaže nam izvor, a prenosi Jutarnji list.

Jedan HDZ-ovac kaže da im je glavni tajnik stranke Milijan Brkić Vaso posebno zabranio stvaranje atmosfere podjele fotelja. – Brkić nas je posebno upozoravao na one koji već dogovaraju tajnice, vozače, jer ima i takvih, a i Karamarko to sve prati, ne voli takvo ponašanje, dobro procjenjuje ljude. No, nismo svi takvi, osobno sam stranački vojnik i ne zamaram se funkcijama – kaže naš sugovornik.

Drugi član stranke kaže da se s konkretnim imenima ne izlazi u javnost jer vladajući još nisu otkrili datum izbora, pa zato ne žele objaviti ni gospodarski program.

“Zaista je nekorektno u okolnostima u kojima se zemlja nalazi toliko dugo čekati s datumom izbora”, kaže naš izvor. Međutim, iz razgovora s nekolicinom ljudi bliskih HDZ-u, pa i samom predsjedniku Karamarku, uspjeli smo rekonstruirati koja bi se imena mogla naći u toj Vladi. Riječ je još uvijek o spekulacijama za koje nismo mogli dobiti službenu potvrdu u HDZ-u. Tako iz izvora bliskih stranci neslužbeno doznajemo da bi Karamarkovi savjetnici u Vladi trebali biti Mikulaš Dzurinda, nekadašnji slovački premijer koji je bio blizak i s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Dzurinda je Slovačku vodio od 1998. do 2006. i u tom ju je vremenu uspio izvući iz ekonomske krize. Dzurinda je nekoliko puta bio u Hrvatskoj i sastajao se sa šefom oporbe s kojim se, doznajemo, zadnji put vidio ovoga ljeta. Isto tako, savjetničku funkciju u Vladi trebao bi imati, neslužbeno doznajemo, i Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

Poziciju predsjednika Sabora trebao bi preuzeti Željko Reiner, koji jučer nije želio komentirati tu informaciju. Nadalje, najizgledniji kandidat za ministra financija je Tomislav Ćorić, profesor s Ekonomskog fakulteta. Ivana Maletić je, uvjereni su naši izvori, najozbiljnija kandidatkinja za ministricu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dok bi za gospodarstvo kao potpredsjednik Vlade, neslužbeno doznajemo, bio zadužen Domagoj Ivan Milošević, koji isprva nije bio blizak Karamarku jer mu je na stranačkim izborima bio protukandidat, no s vremenom se, čini se, izborio za vlastitu poziciju. Kao, primjerice, i Gordan Jandroković, kojem se, pak, zasad ne smiješi ni jedna funkcija u izvršnoj vlasti.

Ministarstvo vanjskih poslova trebao bi preuzeti Miro Kovač, međunarodni tajnik stranke. Još jedan tajnik HDZ-a, i to glavni, Milijan Brkić Vaso trebao bi voditi, neslužbeno doznajemo, Ministarstvo unutarnjih poslova, iako se kao mogući kandidat spominje i Ivica Tolušić. Zanimljivo je da Tomislav Čuljak, politički tajnik HDZ-a u kojeg Karamarko ima veliko povjerenje, nije zainteresiran za izvršnu vlast, pa bi mogao preuzeti funkciju glavnog stranačkog tajnika ako Brkić ode za ministra u MUP. Resor obrane trebao bi preuzeti general Damir Krstičević, a Ministarstvo branitelja general Krešimir Ćosić ili, pak, Željko Dilber, koji predvodi stranački Odbor za branitelje. Karamarko u podjeli funkcija u izvršnoj vlasti, doznajemo iz naših izvora, posebno računa na mlađe stranačke kadrove. Tako bi, primjerice, Josipi Rimac trebala pripasti funkcija ministrice uprave, Olegu Butkoviću, pak, Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, a Nikolinu Babić navodno vide kao potencijalnu ministricu poduzetništva.

Ministarstvo zdravlja, neslužbeno doznajemo, trebao bi preuzeti prof. dr. sc. Ante Ćorušić ili, pak, Leonardo Patrlj. Kandidati za ministra pravosuđa su Dražen Bošnjaković, Ljiljana Uskoković iz Varaždina i sudac Mislav Kolakušić. Ministarstvo kulture navodno bi trebala preuzeti Anja Šovagović Despot.

Related Posts