HDSSB u rasulu; jedni protiv drugih, a ne zna se tko šefuje

Loši izborni rezultati i slobodni pad HDSSB-a koji je stranku u samo pet godina od šest izvornih saborskih mandata doveo do samo jednoga zastupnika već duže vrijeme izazivaju nezadovoljstvo u dijelu stranke, a čini se da je ono kulminiralo ovih dana.

Naime, prvo je Dragan Vulin, predsjednik HDSSB-a, u ponedjeljak predložio Sudu časti da se suspendiraju predsjednica Glavnog odbora stranke Danijela Lovoković i njezin zamjenik, inače gradonačelnik Belišća i nekadašnji saborski zastupnik Dinko Burić, što je Sud časti i učinio. Razlog je nanošenje štete ugledu stranke, a onda je u utorak kao grom iz vedra neba Sudu časti stigao odgovor druge strane i suspenzija osnivača stranke Branimira Glavaša, predsjednikaVulina i još 13 članova Predsjedništva među kojima su i dopredsjednik Karlo Šatvar te bivši zastupnik Josip Salapić, kao i Ivan Drmić.

Na to se nadovezalo i Burićevo priopćenje u kojem  traži ‘hitno sazivanje sjednice Glavnog odbora stranke te donošenje odluke o hitnom sazivu izvanrednog izbornog Sabora HDSSB-a radi izbora novog vodstva stranke demokratskim putem, uključujući i tajno glasovanje’.

Burić navodi i da u velikom dijelu članova stranke vlada nezadovoljstvo ‘zbog loših izbornih rezultata i lošeg stanja u stranci’. Tako se HDSSB trenutno raskolio na dvije frakcije u kojoj su na jednoj strani Glavaš, Vulin, Salapić, Drmić…, a na drugoj osim Burića i Lovoković, navodno i aktualni osječko-baranjski župan te kandidat stranke za gradonačelnika Osijeka Vladimir Šišljagić i nekolicina općinskih načelnika.

Oni su se, kako smo doznali, u ponedjeljak sastali u Valpovu na neformalnom sastanku na kojem je izraženo već spomenuto nezadovoljstvo o čemu je frakcija oko Glavaša vrlo brzo obaviještena te je uslijedila promptna suspenzija Lovoković i Burića, dok su suspenziju Glavaša i ostalih, kako neslužbeno doznajemo, formalno podnijeli načelnik Općina Vladislavci Marjan Tomas i Marina Novoselnik iz Belišća, inače oboje članovi Predsjedništva stranke.

Statut HDSSB-a naime omogućava svakom članu da pokrene suspenziju bilo kojeg drugog člana stranke što su, očito, obje strane iskoristile čime je počeo otvoreni rat u stranci koja je sve donedavno bila na glasu kao ona u kojoj ne postoji drugo mišljenje. U utorak navečer održava se i izvanredna i hitna sjednica Predsjedništva, prenosi Jutarnji list.

You may also like

0 comments