HDSSB, Hrid i Dandić još nisu odlučili

Predsjednik Narodne stranke – reformista Radimir Čačić u utorak je, na konzultacijama kod predsjednice Republike Kolinde Grabar – Kitarović, rekao da njegova stranka i dalje daje potporu SDP-ovoj koaliciji Hrvatska raste, HDSSB ne podržava niti jednu koaliciju, kao niti Hrid, dok će Milan Bandić podržati one koji mogu provesti reforme.

“Nema ništa novo što predsjednici Republike nisam ranije rekao. Potvrdio sam raniji stav da ćemo dati Zoranu Milanoviću šansu da formira vladu, a ako to ne uspije razgovarati ćemo i s desnom koalicijom”, kazao je Čačić novinarima.

Istaknuo je kako je za formiranje svake vlade ključan mandatar, pri čemu je jednostavnije ako on, kao Tomislav Karamarko i Zoran Milanović, imaju politički legitimitet. “Kada nema tu vrstu legitimacije onda stvar postaje vrlo složena i jako je važno tko je mandatar. Posebno kada se radi o vladi koja ima projektni zadatak provesti reforme. Reforme se ne događaju parcijalno po ministarstvima već se događaju onda kad premijer zna što radi i razumije cjelinu te vodi tim koji to realizira”, kazao je Čačić. Smatra i da predsjednik vlade može biti nestranačka osoba, samo je pitanje ima li “politička leđa” da to drži. “Mi ćemo procjeniti koja je to osoba”, kazao je.

Ponovivši kako potporu nisu dali niti jednoj koaliciji, predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin je kazao kako čekaju da vide tko će se približiti brojci od potrebnih 76 mandata te su s njim spremni razgovarati. “HDSSB čeka vidjeti što će biti s ostalima, kako će Most odreagirati s ove dvije velike koalicije i ako netko bude zatražio s nama razgovor spremni smo na to. Mi smo slavonska stranka i branimo interese Slavonije i Hrvatske”, istaknuo je.

Dodao je kako s Domoljubnom koalicijom i koalicijom Hrvatska raste za sada nije bilo službenih razgovora. Vulin je kazao i da HDSSB u Saboru nema dovoljno ruku kako bi mogao odlučivati tko će biti premijer.

Predsjednik stranke Milan Bandić 365 – Stranka rada i solidarnoosti Milan Bandić kazao je da će se prikloniti “onima koji mogu provesti reforme” istaknuvši kako je njima jedini blok – Hrvatska. U razgovoru s predsjednicom Republike, naveo je, iskazana je obostrana želja da se riješe problemi, počne normalno funkcinorati te formira vlast. Smatra kako u ideji da premijer bude nestranački treba pobijediti razum. “Lideri stranaka koje su dobile najviše glasova trebaju sjesti, pogledati sebi u oči i izabrati ljude koji mogu voditi ovu zemlju”, rekao je Bandić. Istaknuo je kako on zna prepoznati koji to ljudi mogu napraviti te da će njegova stranka – ako takve osobe budu odabrane da vode zemlju, imati nezinu potporu.

Predsjednik Hridi Drago Prgomet kazao je da njegova stranka još uvijek nije odlučila kome će dati potporu, a na pitanje kome su bliže odgovorio je: “Sada smo najbliže Božiću”. “Odluka je u rukama Mosta. Oni će odlučiti hoće li biti novi izbori ili dogovor s HDZ-om i naše tri ruke nisu presudne”, dodao je. Ponavlja da je od prvog dana zagovarao da se Most mora u konačnici odrediti je li za lijevu ili desnu opciju. “Da su to odmah napravili ne bismo izgubili ovih mjesec i pol dana”, dodao je.

Upitan je li sklon podržati Domoljubnu koaliciju ako ona pristane da čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko ne bude premijer, Prgomet odgovara kako on, kada bi i bio u poziciji pregovarača, nikada ne bi uvjetovao velikoj stranci kandidate za pojedine funkcije. “Ovo su bili izbori za parlament, a ne unutarstranački izbori. Prema tome, svaka stranka izabire predsjednike i vodstvo i sukladno tome predlaže kandidate za pojedinačne funkcije. Mi nismo u poziciji pregovarača, a i kad bismo bili, ne bismo nikad uvjetovali velikoj stranci koje će kandidate predlagati za pojedine funkcije”.

You may also like

0 comments