Kroz program osiguranja naplate inozemnih potraživanja malih izvoznika te izvoznika početnika Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) u prvoj je polovici ove godine osigurala pet milijuna kuna izvoznih poslova, i to najviše na tržišta Slovenije i Italije, izvijestili su u srijedu iz HBOR-a.

HBOR je program osiguranja naplate inozemnih potraživanja namijenjen malim izvoznicima i izvoznicima početnicima koji tek započinju poslovanje na inozemnim tržištima započeo krajem prošle godine. Riječ je o polici osiguranja kojom HBOR preuzima 95 posto rizika od neplaćanja inozemnih kupaca, pri čemu najveća osigurana svota po inozemnom kupcu može iznositi do 50 tisuća eura za ugovorenu odgodu plaćanja do najviše 180 dana.

U prvih šest mjeseci provedbe ovog programa, ističu iz HBOR-a, osigurano je pet milijuna kuna izvoznih poslova, a mali izvoznici koristili su ove police osiguranja za izvoz kupaonske opreme, plastične i kartonske ambalaže, farmaceutskih pripravaka, drvne, tiskarske i tekstilne industrije.

Najzastupljenija izvozna tržišta u tom su razdoblju bila tržišta Slovenije i Italije, no izvoz je ostvaren i u Francusku, Švicarsku, Poljsku te zemlje regije. “Opravdanost korištenja ovakvog načina osiguranja naplate izvoznog posla pokazuje i činjenica da je trenutno već prijavljeno nekoliko kašnjenja u plaćanju od strane kupaca te je HBOR već poduzeo radnje s ciljem umanjenja štete te će u slučaju neuspješne naplate od kupca, izvozniku isplatiti odštetu, što je važan faktor u nastavku redovitog poslovanja malog izvoznika”, zaključuju iz HBOR-a.

Related Posts