HBOR daje kredite za Junckerov plan

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) uvela je novi kreditni program namijenjen financiranju pripreme i izrade projektne i ostale investicijske dokumentacije za sve poduzetničke projekte, pa tako i za projekte koji će se nominirati za financiranje u okviru tzv. Junkerovog plana.

Kako su u ponedjeljak izvijestili iz HBOR-a, u pripremi investicijskih projekta financiranje troška izrade projektne i ostale investicijske dokumentacije poduzetnicima nerijetko predstavlja značajan problem u zatvaranju financijske konstrukcije. Upravo stoga HBOR uvodi novi kreditni program, kojem je cilj omogućiti investitorima sredstva potrebna za izradu projektne i ostale investicijske dokumentacije, poduprijeti stvaranje poticajnog okruženja za ulaganje u investicijske projekte i time posredno poticati razvoj proizvodnje proizvoda i pružanja usluga namijenjenih realizaciji investicijskih projekata.

Sredstvima kredita moći će se financirati izrada idejnog rješenja, investicijske studije, troškovnike, studije utjecaja na okoliš, ishođenja lokacijske, građevinske i uporabne dozvole te ostale dokumentacije neophodne za realizaciju investicija. Sredstva se, među ostalim, mogu koristiti i za izradu dokumentacije za projekte koji će se nominirati za financiranje u okviru Plana ulaganja za Europu (Junkerov plan).

Iz HBOR-a ističu i kako će se tim kreditima moći financirati priprema projekata i javnog i privatnog sektora, a korisnici kredita mogu biti jedinice lokalne i područne samouprave, komunalna društva, trgovačka društva, obrti, fizičke osobe koje samostalno obavljaju djelatnost, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, zadruge i ustanove.  Moguće je kreditiranje 100 posto troškova izrade projektne dokumentacije s PDV-om, a rok otplate kredita je do 5 godina uz godišnju kamatnu stopu od 6 posto, zaključuju iz HBOR-a.

You may also like