HAZU BIH: Hrvati u BIH su diskriminirani, Daytonski sporazum treba mijenjati

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) BiH ocijenila je u povodu 20. obljetnice Daytonskog sporazuma kako su Hrvati u BiH diskriminirani te da ih druga dva brojnija naroda pokušavaju svesti na status nacionalne manjine, zbog čega su pozvali na temeljite ustavne promjene kojim bi se to stanje promijenilo i omogućilo da se zemlja brže približi Europskoj uniji.

“Ukazujemo na stanje u društvu koje pokazuje da je hrvatski narod danas po mnogo čemu evidentno neravnopravan s drugima. Uz to istodobno i po mnogim pitanjima majoriziran i diskriminiran. A narod koga drugi majoriziraju i diskriminiraju, a onda mu svojom voljom nameću i biraju njegove predstavnike u najvišim tijelima vlasti, nije slobodan narod”, navodi se u posebnoj izjavi HAZU BiH.

U izjavi se dodaje kako je potrebno mijenjati ustav iz Daytonskog sporazuma, koji je do sada u više navrata mijenjan odlukama međunarodne uprave u BiH koje su bile na štetu Hrvata.  “Daytonom propisani i nametnuti Ustav za BiH potrebno je temeljito promijeniti. Bez političke i institucionalne jednakopravnost, koja podrazumijeva da svaki narod ima iste institucije političkog i pravnog sustava vlasti, te jednake mehanizme ostvarivanja i zaštite kolektivnih i individualnih ljudskih prava i sloboda, nema niti može biti građanske i svake druge jednakopravnosti”, dodaje se u priopćenju.

Iz HAZU-a BiH su izrazili nezadovoljstvo inicijativom Europske komisije koja je isključila ustavne promjene kao prioritetne za BiH te umjesto njih inzistira na ekonomsko-socijalnim reformama. Zatražili su da se Hrvatima osigura pravo na povratak, posebno u Republiku Srpsku, izrazili su razočaranost radom Haškog tribunala zbog drakonske kazne šestorici Hrvata iz BiH te su upozorili na diskriminaciju u području kulture, jezika, obrazovanja i autonomije.  “Prosvjedujemo protiv društvenog stanja i politike koja hrvatski narod ovdje pokušava svesti na status nacionalne manjine”, navodi se u izjavi HAZU-a BiH u kojoj se ipak izražava optimizam u pogledu promjena s obzirom da je i u međunarodnoj zajednici sazrela spoznaja da je ovakav unutarnji ustroj BiH neodrživ. Također je najavljeno da će u povodu 20. obljetnice Daytonskog sporazuma biti organiziran znanstveni skup koji bi se bavio nadogradnjom Daytonskog sporazuma.

HAZU BiH je formiran ranije ove godine i okuplja uglavnom znanstvenike i sveučilišne profesore bliske Mostarskom sveučilištu. Republika Srpska je pak već ranije uspostavila svoju posebnu akademiju s obrazloženjem da takva institucija u BiH nema legitimitet na državnoj razini. U BiH djeluje i ustanova koja se zove Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti (BANU). U Bosni i Hercegovini na državnoj razini postoji još iz razdoblja bivše Jugoslavije Akademija nauka i umjetnosti BiH, utemeljena 1951. sa sjedištem u Sarajevu.

0 comments