Home Hrvatska Hasanbegović: Napadi su bura u čaši vode

Hasanbegović: Napadi su bura u čaši vode

by Agencije

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović je raspustio Povjerenstvo za neprofitne medije kojemu je mandat trebao isteći u listopadu 2016. Ova odluka izazvala je buru reakcija u javnosti, a cijeli slučaj komentirao je za N1 televiziju.

Hasanbegović je tijekom večeri posjetio HAZU gdje je objasnio zašto je donio ovu odluku. ”To je bura u čaši vode. To je najobičnije stručno povjerenstvo koje je završilo sa svojim radom. Temeljem njihovih savjeta donesene su odluke za financiranje neprofitnih medija za 2015. Ulazimo u novo proračunsko razdoblje i kada se donese konačna odluka o načinu i hoće li ga biti neprofitnih medija, utemeljit će se novo – ništa posebno”, kazao je reporterki N1 Hasanbegović.

U svojoj odluci ministar ne vidi ništa sporno. ”To je uobičajena tekuća odluka. Sva povjerenstva koja su završila s radom za 2015. godinu i za kojima nema pootrebe u 2016. godini će biti ukinuta. To je jedna administrativna odluka jer to tijelo nije utemeljno na zakonu nego je to ad hoc tehnička skupina za potporu”, zaključo je Hasanbegović.

Podsjetimo povjerenstvu je jednogodišnji mandat trebao trajati do listopada 2016. godine, međutim, u prvom tjednu po dolasku Hasanbegovića u Ministarstvo brzopotezno je smijenjeno Povjerenstvo odgovorno za nadzor, izvještavanje i praćenje utroška javnih sredstava u neprofitnim medijima.

Povjerenstvo je raspušteno bez revizije, bez konzultacija, dan nakon što mu se otvorenim pismom obratila Željka Markić, odnosno udruga U ime obitelji, ministar kulture Zlatko Hasanbegović razriješio je Povjerenstvo za neprofitne medije.

O ovom slučaju se tijekom dana očitovalo i Hrvatsko novinarsko društvo. ”Ako je to tako, to samo potvrđuje da je postojao jak razlog da govorimo o ovom. Ono što nismo mogli tvrditi da je učinjeno, dogodilo se”, komentirao je na konferenciji za novinare predsjednik HND-a Saša Leković. “Ili neka da ostavku ili neka ga smijeni premijer ili će se pokazati potpuno nevjerodostojnim”, poručio je.

Na ministrovu odluku o razrješenju Povjerenstva reagirala je i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Gordana Rusak koja je za ponedjeljak je sazvala sjednicu na koju će pozvati ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kako bi objasnio odluku o smjeni Stručnog povjerenstva za neprofitne medije. “O toj sam odluci doznala iz medija, ne znam detalje i upravo sam zato sazvala sjednicu, da ministar dođe i da razgovaramo o tome. Uvijek se zalažem za dijalog, uvjerena sam da ministru neće biti problem doći na sjednicu i objasniti nam svoje motive”, kazala je Rusak i dodala kako Odbor ne može ukinuti Hasanbegovićevu odluku, ali će nakon rasprave donijeti svoj stav.

Related Posts