Harvard: SAD treba ukinuti zastarjelu zabranu izvoza nafte

Sjedinjene Američke države moraju ukinuti “zastarjelu” zabranu izvoza nafte kako bi ostvarile punu ekonomsku i geopolitičku prednost procvata proizvodnje nafte iz škriljaca, navodi se u studiji Poslovne škole Sveučilišta Harvard, piše Al Jazeera Balkans.

Ukidanje 40-godišnje zabrane izvoza najvećeg dijela naftnih proizvoda, uvedene kao odgovor na arapski naftni embargo 1975. i ublažavanje restrikcija na izvoz tekućegprirodnog plina donijelo bi 23 milijarde dolara u američki budžet do 2030. To bi dovelo do otvaranja desetina hiljada novih radnih mjesta i omogućilo SAD-u veći utjecaj u svijetu, navodi se u studiji, prenosi Reuters. “Danas, zabrana izvoza nafte umanjuje tržišne mogućnosti za naše proizvođače i smanjuje privredni rast SAD-a, dok zauzvrat ne nudi nikakve koristi Americi, niti Amerikancima”, navode autori studije izrađene u saradnji sa Boston Consulting grupom.

Poziv za ukidanje zabrane dolazi u vrijeme žustre rasprave u Washingtonu o toj temi, nakon što su republikanci u posljednjih nekoliko mjeseci prijedlog zakona o ukidanju zabrane predstavili i gornjem i donjem domu američkog Kongresa. Proizvođači nafte koji žele izvoziti u Aziju i Europu navode da zabrana izvoza dovodi do gomilanja zaliha kod kuće, što bi moglo ugušiti procvat vađenja nafte iz škriljaca. Dio demokrata protivi se tome, navodeći da bi izvoz podigao domaće cijene nafte. Zahvaljujući hidrauličnom bušenju škriljaca, proizvodnja prirodnog plina u SAD-u skočila je 35 posto od 2005, a proizvodnja nafte 45 posto od 2010. Harvard navodi da bušenje škriljaca doprinosi američkom bruto društvenom prozivodu sa 430 milijardi dolara godišnje i omogućava posao za više od 2,7 miliona ljudi.

 

You may also like