Hariri se uskoro vraća u Libanon?

Libanonski premijer Saad Hariri, koji je prije tjedan dana dao ostavku u Saudijskoj Arabiji, izjavio je u nedjelju da se “uskoro vraća u Libanon” i da je u Saudijskoj Arabiji slobodan.
“Ovdje sam slobodan. Ako želim sutra otputovati, to mogu učiniti”, rekao je Hariri u intervjuu koji je u Rijadu dao televiziji Budućnost, bliskoj njegovoj stranci.

To je njegova prva izjava nakon što je 4. studenoga iznenada podnio ostavku. Predsjednik Michel Aoun ostavku još nije prihvatio, kazavši da o tomu želi razgovarati s premijerom osobno.

S obzirom na to da je s dužnosti odstupio u glavnome saudijskom gradu, Libanonci su pomislili da je Hariri zadržan u Saudijskoj Arabiji. No službeni Rijad opovrgnuo je informaciju da je Hariri u kućnom pritvoru.

“Uskoro se vraćam u Libanon kako bih pokrenuo potrebne ustavne procedure”, rekao je Hariri i dodao da je ostavku dao u interesu svoje zemlje.

No, istaknuo je da, ako povuče svoju odluku, proiranski pokret Hezbolah mora poštivati politiku neutralnosti Libanona u regionalnim sukobima.

Rekao je da bi se njegova zemlje u suprotnom mogla suočiti s arapskim sankcijama.

Hariri je priznao da ostavku nije dao “na uobičajen način” i da je htio izazvati “pozitivan šok” u svojoj zemlji. “Moja ostavka je poziv za buđenje Libanonu”, rekao je.

Ranije u nedjelju predsjednik Aoun je rekao kako vjeruje da je sloboda premijera Haririja u Saudijskoj Arabiji ograničena.

Hariri je u televizijskom prijenosu u prošlu subotu podnio ostavku kazavši kako sluti zavjeru čiji je cilj njegovo ubojstvo. Pritom je kritizirao Iran i njegova libanonskog saveznika Hezbolah.

Njegova ostavka postavila je Libanon u središte borbe za premoć na Bliskom istoku između konzervativne sunitske monarhije Saudijske Arabije i šijitskog Irana.

You may also like

0 comments