Hamnei pozvao na održavanje izbora u Siriji

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei, izjavio je da se u Siriji trebaju održati izbori kako bi se okončao građanski rat i kritizirao je strane sile koje naoružavaju i financiraju sirijske oporbene borce, izvijestila je u nedjelju iranska državna televizija.

“Rješenje sirijskog pitanja su izbori, a za to je potrebno zaustaviti vojnu i financijsku potporu oporbi”, rekao je ajatolah, a prenijeli su državni mediji.

U svom godišnjem obraćanju najvišim iranskim diplomatima, Hamnei je također rekao da su američki ciljevi na Bliskom istoku suprotni onima koje ima Iran te da je pregovaranje s Washingtonom o regionalnim pitanjima besmisleno. “Amerikanci pokušavaju nametnuti svoje vlastite interese, a ne rješavati pitanja, i to 60 ili 70 posto kroz pregovore, a ostatak putem ilegalnih akcija. Koji je onda smisao pregovora s njima?”, upitao je.

Ministar vanjskih poslova Džavad Zarif nazočio je sastanku diplomata s ajatolahom nakon što se vratio s razgovora sa svjetskim silama, koji su se održali u Beču u petak, a čija je svrha nalaženje rješenja za okončanje sirijskog rata. To je prvi put da je Iran sudjelovao u takvim razgovorima. Iran podržava sirijskog predsjednika Bašara al Asada od početka sukoba i poslao je vojnike da pomognu njegovoj vojsci.

You may also like