Hamnei: Ne možemo nazivati SAD i Veliku Britaniju prijateljima

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamenei u petak je kazao da Teheran nema namjeru sa svojim glavnim neprijateljima, SAD-om i “zlom” Britanijom, surađivati na regionalnim pitanjima.

Kako prenosi državna televizija, Hamenei je Washington također optužio da se ne pridržava nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila, uključujući i SAD, zaključenog 2015. u cilju obuzdavanja iranskog nuklearnog programa. SAD je u siječnju zauzvrat ukinuo neke sankcije, no neke su još uvijek na snazi, a američke banke još uvijek ne smiju poslovati s Iranom. SAD i dalje optužuje Iran za potporu terorizmu i kršenje ljudskih prava.

“Amerika je nastavila s neprijateljstvom prema Iranu započetom nakon Islamske revolucije 1979. (…) Velika je greška vjerovati zloj Velikoj Britaniji i Velikoj sotoni SAD-u. Nećemo surađivati s Amerikom na regionalnoj krizi. Njihovi ciljevi u regiji su potpuno suprotni ciljevima Irana”, kazao je Hamenei.

Istaknuo je da SAD “koristi pitanje ljudskih prava i terorizma kao izgovor za izbjegavanje svojih obveza” iz nuklearnog sporazuma. Iran opetovano traži od Washingtona da ukoni prepreke bankarskom sektoru.

You may also like