Hakeri su prodrli u sigurnosne sustave SAD-a

Američka vladina agencija koja se bavi prikupljanjem i čuvanjem informacija o federalnim javnim uposlenicima priopćila je da se dogodio hakerski napad i veliki upad u sigurnosne sisteme što je kompromitiralo podatke do četiri milijuna ljudi. FBI je u četvrtak priopćio da je pokrenuo istragu, prenosi Reuters. „FBI radi sa interagencijskim partnerima kako bi istražio ovo”, navedeno je u priopćenju.

„Sve potencijalne prijetnje sistemima javnog i privatnog sektora uzimamo ozbiljno i nastavit ćemo istraživati kako bi pronašli odgovorne koji predstavljaju prijetnju u cyner prostoru.” Ured za menadžment osoblja (OPM) otkrio je da je njegov sistem informacija kompromitiran u travnju, a Ministarstvo domovinske sigurnosti priopćilo je da isti zaključak donijelo početkom svibnja. Ovo će najvjerojatnije biti najveća krađa podataka američke Vlade u povijesti SAD-a. OPM je kao odjel za ljudske resurse za cijelu federalnu Vladu. Oni također provjeravaju pozadinu ljudi koji žele dobiti pristup višim nivoima informacija i sigurnosti.

Veliko pitanje ostaje koje informacije su ukradene? Da li su to bili brojevi socijalnih osiguranja, podaci o plaćama…? Trenutno OPM ne govori o tome. Jedan izvor rekao je Reutersu da se vjeruje da iza ovog napada stoji „strano tijelo ili vlada”. Vlasti istražuju moguću povezanost Kine, rekao je taj izvor. Glasnogovornik Kineskog veleposlanstva u Washingtonu kazao je da su hipotetičke optužbe neodgovorne i kontrapodruktivne. OPM je i prije bio žrtva hakiranja, kao i drugi federalni kompjuterski sistemi u State Departmentu, Američkim poštama i Bijeloj kući.

You may also like