Hajduković: Ministre, uskladite stručna zvanja s praksom EU

Saborski zastupnik Domagoj Hajduković uputio je u zakonsku proceduru pismo s pitanjem ministru znanosti, obrazovanja i sporta Predragu Šustaru. Pismo donosimo u cijelosti.

Zakoni koji su trenutno na snazi, na tržištu rada u Republici Hrvatskoj i Europskoj Uniji diskriminira 55 000 studenata sveučilišta, veleučilišta i visokih škola zbog neodgovarajuće titule „stručni specijalist!“

Nakon završetka pet godina (300 ECTS bodova) stručnog studija na sveučilištu, veleučilištu ili visokoj školi, studenti stručnih studija u Hrvatskoj stječu diplomu „stručnog specijalista“, dok ostali studenti postaju magistri.  Izmjene Zakona o akademskim i stručnim nazivima i akademskom stupnju, te Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju ušle su u plan normativnih aktivnosti Vlade Zorana Milanovića, a izmjene zakona dobile su podršku gotovo svih parlamentarnih stranaka u Hrvatskoj!

„Nažalost, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, gospodin Šustar i dalje se nije očitovao o ovoj važnoj temi pa sam mu stoga odlučio poslati službeno saborsko pitanje, na koje očekujem jasan i nedvosmislen odgovor što prije. Svi hrvatski studenti moraju imati jednaka prava kao sve kolege iz EU!“ – naglasio je saborski zastupnik SDP-a Domagoj Hajduković.

Ne postoji unificirani prijevod titule „stručni specijalist“ na engleski jezik pa se najčešće prevodi kao ‘professionalist of’ ili ‘specialist of’ struke, što je u potpunosti neprepoznato u EU. Jedina smo država koja direktno diskriminira dio vlastitih studenata pri izlasku na tržište rada.

Ovako izgledaju neke od njihovih titula:

struč. spec. ing. inf. tech. – stručni specijalist inženjer informacijskih tehnologija
struč. spec. ing. aedif. – stručni specijalist graditeljstva
struč. spec. ing. techn. inf. – stručni specijalist informatike
struč. spec. ing. politech. – stručni inženjer politehnike

You may also like