Hajdaš Dončić protiv komercijalne gradnje infrastrukture

Javne infrastrukturne projekte trebalo bi razvijati postupno, u skladu s rastom prometa, a ne kao dosad megalomanski, istaknuo je u srijedu ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

“Trebalo bi izbjegavati ono što se znalo događati u Hrvatskoj do prije nekoliko godina da se određene investicije u infrastrukturu predimenzioniraju. Trebali bismo u budućnosti graditi postupno, u skladu s rastom prometa”, kazao je Hajdaš Dončić na panelu o investicijama u infrastrukturu u sklopu sajma Rexpo 2015. “To se u budućnosti neće moći tako raditi, jer će se većina projekata financirati novcem iz Bruxellesa, uz prethodne studije predizvodljivosti i izvodljivosti te detaljne analize”, naveo je Hajdaš Dončić, dodavši da bi se infrastruktura trebala  oslanjati na gospodarstvo, a ne obrnuto.

Kao pozitivan primjer izdvojio je zagrebačku zračnu luku, čiji se terminal, kako je određeno, proširuje u trenutku kada broj putnika dosegne određeni broj. Direktor Zračne luke Split Lukša Novak kazao je da u posljednje četiri godine ostvaruju dobit zahvaljujući suradnji države, lokalne uprave i turističke zajednice. “U posljednje četiri godine bilježimo dvoznamenkasti rast, a u ovoj godini očekujemo da će on dosegnuti oko 12 posto”, kazao je Novak, izrazivši međutim zabrinutost za poslovanje manjih zračnih luka koje, smatra, bez državnih potpora neće moći održati razinu prometa i sigurnosne standarde.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Alen Premužak istaknuo je da je njihova obveza pružiti univerzalnu poštansku uslugu, i da se za razliku od konkurenata Hrvatska pošta ne može ponašati komercijalno. “Kada bismo se ponašali komercijalno, morali bismo zatvoriti oko 700 ureda i otpustiti oko 1000 zaposlenika”, rekao je. Najavio je uz osnovnu djelatnost, veće usmjeravanje Hrvatske pošte prema bankarskim proizvodima i financijskim uslugama, a nije odbacio ni mogućnost akvizicija.

Kao glavne izazove za HŽ Infrastrukturu, predsjednica Uprave Renata Suša naglasila je veliki investicijski ciklus i restrukturiranje. “U prvih osam mjeseci imamo 70 milijuna kuna dobiti, međutim cijela dobit bit će reinvestirana u remont pruga. Nastavit ćemo i s restrukturiranjem u sklopu kojeg će dio zaposlenika biti raspoređen na nova radna mjesta”, kazala je Suša. Hajdaš Dončić dodao je da je HŽ prije tri godine imao 17.300 zaposlenih, da ih sada ima 11.300, a da je cilj do 2017. smanjiti broj zaposlenih na 7.500.

Predsjednik Upravnog vijeća Lučke uprave Zadar Krešimir Rendeli istaknuo je da javni infrastrukturni projekti ne bi trebali biti samo političke odluke te da bi svi sudionici u projektu, od bankara, konzultanata do projektanata, trebali nositi svoj dio odgovornosti.

You may also like